Emansipaatiosta

tammikuu 9, 2009 at 7:52 am (Emansipaatio, Kasvu, Kasvatus) (, )

Opiskeluuni liittyen olen viime aikoina pohtinut emansipaation käsitettä. Mistä kaikesta pitäisi vapauttaa itsensä tai ”systeemi”?

Itsensä vapauttaminen lienee ensimmäinen tehtävä. Moni asia jumittaa juuri ”korvien välissä”. Haudankin takaa saattaa jonkin auktoriteetin ääni käskeä olemaan kiltisti ja hiljaa, hillitsemään tunteenpurkaukset, tekemään työnsä loppuun asti, pärjäämään, sinnittelemään, huolehtimaan muista, syömään lautanen tyhjäksi, ripustamaan sukat narulle tietyllä tavalla, pitämään housut jalassa ja…Monet näistä neuvoista ovat ihan tarpeellisia joissain tilanteissa, mutta jos ne alkavat ahdistaa ja kahlita elämistä, niistä pitäisi päästä vapaaksi. Sain itse kasvaa melko vapaasti ilman em. pakkosyöttöä, mutta aloinkin sitten itse käskyttää itseäni…Niinhän se Peppikin määräsi itse, milloin pitää mennä nukkumaan,  ja jos ei  kolmaskaan kehotus tehonnut ”sai tietää huutia”. Henkilökohtaisesti olen nyt vapauttanut itseni opiskelemaan. Se tuntuu vähän siltä kuin olisi ottanut pakastetun ”intohimon” sulamaan. Asiaa sivuten (ainakin joltain suunnalta) funk-mies George Clinton sanoi Imatralla: ”Free your mind and your ass will follow.”

Entäs sitten ”systeemin” vapauttaminen? Emansipaation voi ymmärtä myös päämäärä -käsitteeksi, jolloin emansipaatio suuntautuu kohti toivottua tilaa pyrkiessään ylittämään olemassaolevan negatiivisen (Wulf 1983). Tekemistä siis olisi… Itsensäkään vapauttaminen ahdistavasta systeemistä ei ole helppoa, saati sitten systeemin muuttaminen. Haaveita kuitenkin olisi. Esim. vapauttaa oppilaat oppimaan, vapauttaa opettajat oppikirjaorjuudesta, vapauttaa koulujärjestelmä tiukasta ainejakoisuudesta, vapauttaa koulussa toimijat sietämään keskeneräisyyttä ja epätäydellisyyttä sekä ilmaisemaan tunteitaan…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: