Mitä onkaan sananvapaus?

tammikuu 22, 2009 at 12:53 pm (Politiikka, Yhteiskunta, Sananvapaus)

Kotikunnassani on ollut kuumana perunana jo muutaman vuoden jäähallihanke. Ehdin jo huokaista helpotuksesta ennen kuntavaaleja, kun paikallinen yritys vetäytyi hankkeesta ja esillä oli oman kansanedustajamme tarkat laskelmat mahdollisen hallin kannattamattomuudesta. Olin siis aivan varma, ettei sellaista suurta rahanreikää rakennettaisi kuntaamme tällaisena aikana, kun peruspalveluistakin joudutaan tinkimään ja kun keskuskoulumme oli juuri paljastunut homekouluksi, jonka korjaukset vievät paljon rahaa. Lisäksi uusien jäähallien rakentaminen kaiken kaikkiaan on mielestäni ekologisesti väärin. Globaalisti ajatellenhan on ihan järjetöntä, että maassa, jossa on neljä vuodenaikaa (ainakin vielä Itä-Suomessa) rakennetaan jäähalleja ja hiihtoputkia, samaan aikaan kuin jossain päin maailmaa, ja omassakin  maassa, kärsitään köyhyydestä, puutteesta ja hädästä. Mutta hallia päätettiin  kaikesta huolimatta käydä rakentamaan.

Kuntamme rehtorit lähettivätkin  omissa nimissään opetusministeriölle kirjeen, jossa he selvittivät, ettei kouluilla ole nykyisessä taloudellisessa tilanteessa mahdollisuutta käyttää hallia liikuntatunneilla (välimatkatkin kouluilta vaatisivat joko kyydityksen hallille tai muita erityisjärjestelyjä) Kirjeessä tuotiin myös esiin koulujen remonttitarpeet ensisijaisina ”sijoituskohteina”.

Tämä kirje kärjisti tilanteen kunnassamme niin, että rehtorit joutuvat tiukkaan puhutteluun, jonka pitävät kunnanjohtaja ja koulutoimenjohtaja. Keskuskoulun, oman kouluni, rehtori leimattiin varsinaiseksi syntipukiksi, olihan kirjeen lähettäminen hänen ideansa. Hänen menettelynsä oli kunnanhallituksen mielestä erityisen moitittavaa. Hänen todettiin ylittäneensä toimivaltansa, ja jopa kirjallisella varoituksella uhkailtiin. Lehtitekstissä käytettiin sanaa kurinpitotoimet.

Mitä siis on sananvapaus, jos kunnan viranhaltija ei saa tuoda esiin oman yksikkönsä etua perustellusti? Luulisi, että hänellä on siihen jopa velvollisuus. Rehtorimme oli ollut  yhteydessä lakimiehiinkin, joiden mukaan kirjeen lähettäminen oli aivan laillista toimintaa. Eletäänkö me vielä demokraattisessa vapaassa maassa? (Kummastuttaa sekin, että kuntavaalin tuloksesta huolimatta sama vanha systeemi näyttää pyörivän, vaikka vaalituloksen perusteella olisi voinut odottaa toisenlaisiakin kokoonpanoja) Ja entäs nyt, kun oppilaat lukevat lehdestä kirjaimellisesti, miten rehtoreita moititaan ja rangaistaan kurinpidollisilla menetelmillä. Jonkun olisi hyvä kertoa, että se johtuu vain siitä, että he sanoivat oman mielipiteensä, jonka arvelivat olevan myös oppilaan edun mukainen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: