Eilispäivän uutisia

helmikuu 10, 2009 at 8:03 am (Politiikka, Yhteiskunta)

Olen koukussa Kotikatsomon Uutishuoneeseen. On tosi mielenkiintoista seurata lapsuusajan uutisia nyt aikuisen silmin. Kuukävely ja Viren ovat tuttuja, samoin esineet ja vaatteet, mutta entäs ne aatteet!  Minulla ei ollut silloin mitään käsitystä siitä, kuinka poliittinen 1970-luku oli. Pienen maalaiskylän ekaluokkalaisella oli olkalaukussa Aikamme aapinen ja kiiltokuvavihko ja mahalaukussa joka aamu puurot ja vellit sekaisin kuoppaisen linja-autokyydin jälkeen. Kyläkoulu sulki ovensa juuri edestäni  ja oma ikäluokkani oli seutumme ensimmäisiä peruskoululaisia ekaluokasta alkaen vuonna 1971.

Näin jälkeenpäin on ihmeellistä nähdä, miten paljon ulkoisestikin maailma muuttui kuuskyt- ja seitkyt-luvun vaihteessa. Jakkupuvusta hypättiin minihameeseen ja kiikkutuoli vaihtui pallotuoliin. Ja muuttuihan maaseutukin, vaikka se ei tässä sarjassa näy. Lantakasat korvasi pino apulantasäkkejä ja Hilpan Ford-traktori. Mutta poliittista maailmaa hallitsi turvallisesti ja pysyvästi Kekkonen, joka ekaluokkalaisen mielestä oli synonyymi sanalle presidentti. Onkin nyt hauska kurkistaa fiktion avulla, mitä oli kaiken tämän takana. Puoluekirja piti olla. Väristäkin piti ehkä tinkiä sen mukaan, että saatiin työpaikalle sopiva poliittinen kokoonpano. (Ei toisaalta ihme, että oma sukupolveni on niin sitoutumatonta joukkoa.) Itään ja länteen piti kumarrella niin, ettei samalla pyllistänyt toiseen suuntaan. Politiikan päätöksenteon läpinäkyvyys ei todellakaan ollut muodissa. Televisio toi myös muun maailman lähemmäs.

Vaikka en vielä tiedostava kansalainen silloin ollutkaan, niin jotain tarttui kuitenkin takkiin. On vaikea eritellä, oliko se yleisen ilmapiirin, peruskoulun vai kotikasvatuksen ansiota. Kuitenkin kaksi pyrkimystä on ollut jo pienestä pitäen. Pyrkimys tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen. Sillä saralla on vieläkin paljon tekemistä. Ajat muuttuvat, mutta ihminen ei välttämättä muutu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: