Putro ja Helismaa

helmikuu 27, 2009 at 1:21 pm (Elämä, Ihminen, Musiikki) ()

Omalla listallani rocklyyrikkojen kärkikaksikon, Alangon ja Röyhkän, rinnalle nousee viimeistään nyt soololevyllään Samuli Putro. (Putro on todennäköisesti myös tutustunut Röyhkän ja Alangon tuotantoon, sillä jotenkin hän liittyy siihen ketjuun niin saumattomasti.) Olen kuunnellut levyä pari viikkoa ahkerasti, ja vaikka länsinaapuri saattaisikin tuhahtaa ”lokinpaskat ja suomalaista melankoliaa”, minuun se uppoaa täysillä. Levyn nimibiisi Elämä on juhla onnistuu painamaan juuri sitä hermoa, joka saa silmät vettymään ja nostaa palan kurkkuun. Elämästä ja sen karusta ihanuudesta kertovat useimmat kappaleet. Jo Sarkia sanoi: Älä elämää pelkää,  ja niin sanoo Putrokin: ”Mitäpä jos sä pelkäät turhaan ja elämä tapahtuu sinä aikana”.

”Seisoin siinä hetken katveessa miettien ihmiselon haurautta, enkä voinut kyseenalaistaa jonkin sorttista jumalaa. Elämällämme on tarkoitus ja joka hetkessä kauneutta, emme ole automaateja, virhelyöntejä ruudulla. Elämällämme on tarkoitus, jokaisen tarina on arvokas…” Kuinkas se Lavi sanoikaan ja Ismo Alanko lauloi rakkaasta rämästä, mutta omasta, elämästä.

Kaikki biisit eivät ole kuitenkaan tätä elämän ”ylevää” ylistystä, vaan löytyy sieltä aika purevaa naiskuvaakin: ”Olet jatkojen viimeinen rasti, kuset housuun todistettavasti, nyt on maskaraa hiuksissa asti… Älä huuda mulle!” Tai itseironiaa löytyy Hoidetaan kämppä Berliinistä -biisistä, jonka kautta Putro jättää jonkinlaiset jäähyväiset kostealle festarielämälle kauhukuvana rokkari, joka tärisee enemmän kuin lava. Ooh, no huh, huh!

Kieltämättä tämä levy osui itselle sopivaan itsetutkiskelun saumaan ja johonkin risteysasemaan, jolla katselee elettyä elämää taaksepäin ja pohtii tulevaa. Niin tekee Putrokin, vaikka vähän ”jäljessä” musta onkin, kun vasta perustaa perhettä.

”Lapsuus, nyt se ainoa, kuin naarmu polvitaipeessa, vain puhallus ja pois se on, saapuu nuoruus levoton; Kuinka joka solulla voi kannatella kipua?… Sitten seuraa otos julma; keski-ikään tulokulma näyttää liian jyrkältä ja sut voi ylipyyhkäistä, on tulokkaiden karsina ja sopimukset katkolla…” Ei ole elämä koskaan helppoa, mutta se ei kai ole tarkoituskaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: