Tunnustuksen antaminen

maaliskuu 14, 2009 at 10:37 am (Dialogi, Emansipaatio, Kasvu, Kasvatus, Oppiminen ja opetus, Tutkimus) (, )

Olin eilen seuraamassa etäohjaajani Rauno Huttusen jo toista väitöstä, jonka aiheena oli Indoktrinaatio, kommunikatiivinen opettaminen ja tunnustus opetuksessa.  Näitä käsiteltiin kriittisen teorian ja demokraattisen kasvatuksen näkökulmasta.  Indoktrinaatio tarkoittaa käsitteiden ja asenteiden iskostamista oppilaan päähän; sitähän perinteinen kasvatus on pitkälti ollut. Auktoriteetteja ei ole kyseenalaistettu eikä kritiikkiä suvaittu. Yksilöllinen ajattelu on nähty lähinnä uhkana.  Kommunikatiivinen opettaminen nostaa oppilaan oppimisprosessin subjektiksi. Kasvatuksessa tunnustetaan kyllä opettajan ja perinteen auktoriteetti, mutta samalla kuitenkin pyritään tukemaan oppilaan kriittistä ajattelua. Opetusta hallitsee edelleenkin monesti kommunikatiiviselle toiminnalle vastakkainen ajattelu; strateginen toiminta, joka on suorituskeskeistä ja jossa oppilaat ja opetus nähdään välineinä jonkin päämäärän saavuttamiseksi.

Väitöstilaisuus oli erittäin mielenkiintoinen omankin tutkimukseni kannalta.  Juuri kommunikatiivinen opettaminen sopii eritäin hyvin aihekokonaisuuksien käsittelyyn. Keskustelua ja oman arvomaailman pohtimista tulisi mielestäni lisätä koulussa. Samoin tunnustuksen antamista kaiken kaikkiaan tulisi lisätä yhteiskunnan eri tahoilla. Viime aikoina on ollut meneillään kehitys, jossa vaatimuksia on koko ajan lisätty ja  ihmisistä on pyritty puristamaan kaikki mehut. Mutta annetaanko aitoa tunnustusta ja huomataanko työntekijä tai oppilas persoonana?  Olemmeko me suomalaiset liian kitsaita, jopa kateellisia, antamaan toisillemme kiitosta ja kehuja? Kuitenkin jokainen tietää, miten paljon voimia antaa oikeaan aikaan lausuttu tunnustus. Miksi keskustelu ja varsinkin vastakkaisten ajatusten esittäminen koetaan niin usein uhkana? Olisi hienoa pyrkiä ymmärtämään myös vastakkaisia mielipiteitä, eikä tyrmätä niitä heti kättelyssä, tai sortua eipäs-juupas-väittelyyn. Ja olisi tosi piristävää, jos joku jopa kommentoisi näitä ajatuksia…

Mainokset

3 kommenttia

 1. Taru said,

  Kollegani Mari kirjoitti jokin aikaa sitten nettilukion opettajien blogiin kiittämisen ja kehumisen vaikeudesta. Mari viittaa myös kirjaan, joka saattaa kiinnostaa sinuakin. Marin blogimerkintä löytyy täältä
  http://blogi.nettilukio.fi/opet/2008/12/04/kehumisen-vaikeus/

  • Päivi Kujamäki said,

   Kiva Taru, kun sinä jaksat/viitsit kommentoida! Jatketaan ihan livenä viikonloppuna. Kurkistan Marin blogiin, kiitos vinkistä!

 2. Päivi Kujamäki said,

  PS. Äskeinen kommentti ei tarkoittanut, että meidän täytyy viikonloppuna olla näin asiallisia… eikä se olisi mahdollistakaan 😀 !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: