Ihmisenä kasvaminen

huhtikuu 6, 2009 at 7:31 am (Aihekokonaisuudet, Ihminen, Kasvu, Kasvatus, Opetuksen eheyttäminen, Tutkimus) (, , )

Ennen kuin kaivan esiin virallisempaa tekstiä, pohdiskelen omin samoin, mitä ihmisenä kasvaminen tuo mieleeni. Arvelen, että aikaisemmin se oli kodin ja sitä ympäröivien yhteisöjen  tärkeimpiä tehtäviä ja tavoitteita. Puhuttiin sydämen sivistyksestä. Olen tavannut muutamia ihmisiä, joilla voi sanoa olevan sitä. Arvelen, että heidän elämäänsä on ohjannut raamatusta tuttu ohje kohdella lähimmäisiä niin kuin toivoisi kohdeltavan itseään. Arvelen myös, että he ovat nähneet elämää ja tehneet sen havainnon, ettei se ole mustavalkoista. He myöntävät myös itse erehtyvänsä, eivätkä vaadi toiseltakaan täydellisyyttä. Kuitenkin he haluavat oppia koko ajan lisää elämästä, itsestään  ja muista ihmistä. Ulkoiset palkkiot, oppiarvot  ja menestys eivät ohjaa heidän toimintaansa, vaan oma halu kehittyä.

Opetushallituksen julkaisu Aihekokonaisuudet perusopetuksen opetussuunnitelmassa esittelee Ihmisenä kasvamiseen liittyvät tavoitteet näin:

-Oppilas oppii ymmärtämään omaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvuaan sekä ainutkertaisuuttaan, arvioimaan toimintansa eettisyyttä ja tunnistamaan oikean ja väärän sekä  myös esteettisten kokemusten tärkeyden elämänlaadulle, oppii tunnistamaan oman oppimistyylinsä ja kehittämään itseään oppijana ja toimimaan ryhmän ja yhteisön jäsenenä.

Tutkimukseeni liittyvässä alustavassa kyselyssä kaikki vastanneet opettajat valitsivat tämän aihekokonaisuuden kolmen tärkeimmän aihekokonaisuuden joukkoon. Käytännössä tätä aihekokonaisuutta siis pidettiin tärkeimpänä, sillä muut aihekokonaisuudet saivat hajaääniä. Opettajat myös kuvailivat omin sanoin hienosti tätä aihekokonaisuutta. Se tuntui hyvältä! Koulun sivistystehtävä (bildung) näyttäisi ainakin kyselyyni vastanneilla olevan sisäistynyt. Eri asia on, arvostaako ja ”palkitseeko” yhteiskunta tällaista ajattelua, mutta onneksi sellainen ihminen, joka on toiminnassaan sisäistänyt ihmisenä kasvamisen tavoitteet, ei siitä välitä. Hän on enemmän kuin tyhjyyttään kumiseva kiiltäväpintainen tynnyri.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: