Viestintä ja mediataito

huhtikuu 10, 2009 at 9:10 am (Aihekokonaisuudet, Politiikka, Yhteiskunta, Tutkimus) ()

Viestintä ja mediakasvatus olivat esillä jo 1970-luvulla Peruskoulun opetussuunnitelmassa. Kuulun siihen ensimmäiseen  sukupolveen, joka on jo pienestä asti ”töllöttänyt” televisiota ja käynyt peruskoulua. Opiskeluaikana muistelimme kavereiden kanssa merkittäviä televisiomuistojamme ja huomasimme, kuinka paljon löytyi yhteisiä muistoja. Kuulun myös siihen sukupolveen, jonka elinaikana media on muuttunut valtavasti. Siitä on tullut entistä vaikeammin hallittava alue, pikemminkin media on alkanut hallita meitä. Vielä 1970-luvulla esim. poliitikoilla oli intiimisuoja, eikä heidän yksityisasioitaan riepoteltu mediassa. Nythän asia on juuri päinvastoin: ”Tylsät” asiapitoiset yhteiskunnalliset uutiset jäävät auttamatta sokeeraavien yksityiselämän paljastusten varjoon. Yksityinen on mennyt yleisen edelle. Subjektiivisuus selättänyt objektiivisuuden. Iltapäivälehtien menekki on pitkälti tosi-TV:stä tuttujen henkilöiden ”toilailuiden” varassa. Monet radiokanavat täyttävät ohjelma-aikansa interaktiivisella löpinällä. Periaatteena on, että jokaisesta voi tulla julkkis, ja yhä useampi nuori myös haluaa olla julkkis. Haluaako kansa tosiaan näitä sirkushuveja, ja ovatko ne edes niin sokeeraavia kuin media ne meille esittelee? Itseäni ”ei vois vähempää kiinnostaa!” Yhtä ”boring” kuin aikanaan 1980-luvulla ihmisten kotitekoiset videot omista häistänsä tai muista perhetapahtumista. (Tässä asiassa  lukeudun mielelläni arrogantiksi ”vanhaksi pieruksi”.) Mediakriittisyyttä todella tarvitaan!

Perinteisen viestinnän rinnalle on noussut merkittäväksi välineeksi netti. Varsinkin nyt vuorotteluvapaalla olen tutustunut tähän  ihmemaahan. Se avaa yhteyksiä, helpottaa kanssakäymistä ja tiedonhankintaan. Se on kanava kansalaisaktiivisuuteen. Mutta kolikon toisella puolella se tarjoaa mahdollisuuden anonyyminä laukoa mielipiteitä, joita ei uskaltaisi sanoa ääneen kasvotusten, loukata toista ihmistä ja esiintyä toisena persoonana kuin todellisuudessa onkaan. Juuri netissä faktan  ja fiktion raja voi hämärtyä pahasti. Lisäksi se koukuttaa (kokemuksen rintaääni…).

Opetussuunnitelman uusissa perusteissa 2004 Viestinnän ja mediataidon tavoitteina on oppia ilmaisemaan itseään monipuolisesti ja vastuullisesti ja tulkitsemaan muiden viestejä; kehittämään tiedonhankintataitojaan, sekä vertailemaan, valikoimaan ja hyödyntämään hankkimaansa tietoa; suhtautumaan kriittisesti median välittämiin sisältöihin ja pohtimaan niihin liittyviä eettisiä ja esteettisiä arvoja viestinnässä; tuottamaan ja välittämään viestejä ja käyttämään mediaa tarkoituksenmukaisesti sekä käyttämään viestinnän ja median välineitä tiedonhankinnassa, -välittämisessä ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Mielestäni tämä aihekokonaisuus on yksi haasteellisimmista ja tärkeimmistä. Kyselyni opettajista yhdeksäntoista neljästäkymmenestäkahdeksasta valitsi tämän aihekokonaisuuden kolmen tärkeimmän joukkoon.

Mainokset

2 kommenttia

 1. tammikuu44 said,

  Tämä viestintä- ja mediataito on alue, josta opettajat ovat lähes tykkänään ulkona. Olen varma, että suurin osa opettajista ei tiedä edes viestinnän alkeista yhtään mitään. Se ei ole kuvaamatidetta tai Hauskin kesämuistoni -tyyppisten kirjoitelmien tekemistä, ei runon vääntämistä, eikä medioiden kauhistelua.

  On helppo haukkua esim. Ilta-Sanomia raflaavine löppeineen. Mutta kuinka moni ymmärtää edes, mistä on kysymys, miten jutut tehdään. Harva ymmärtää, että takana on korkean ammattitaidon omaavat ihmiset.

  Netin niksit oppilaat taitavat paremmin kuin suurin osa opettajista

  Kuinka moni opettaja ITSE OSAA KIRJOITTAA ISKEVÄÄ TEKSTIÄ?
  Graduista tuttu lötinä lötinän vuoksi leimaa monien viestintätaitoja opettavien opettajien omaa tekstiä.

  • Päivi Kujamäki said,

   Se on totta, että tämä on just se alue, mistä me varmaan eniten ulkona ollaan. Ilta-Sanomien toimittajat epäilemättä ovat ammattitaitoisia, ja bisnestähän se erityisesti on. Itseä ei vain ne aiheet kiinnosta (no, joo ehkä joskus vähän…).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: