Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta

huhtikuu 16, 2009 at 4:40 pm (Aihekokonaisuudet, Luonto, ympäristö, maisema, Maailma, Tutkimus) (, , , )

Tämä, jos mikä, on globaali ja yhteinen asia. Vastuun ympäristöstä sisäistää parhaiten, kun sisäistää esimerkiksi yhteyttämisen ja ravintoketjun periaatteet. Sitä kautta ymmärtää sen, miten me kaikki olemme riippuvaisia vihreistä kasveista. Ja toisaalta silloin ymmärtää myös sen, mikä merkitys on  esimerkiksi sillä, millä lannoitamme peltojamme. Ravintoketjussa kaikki kiertää, myös myrkyt. Kun on hoitanut kompostia ja saanut siitä omaa multaa, ei tulisi enää mieleenkään laittaa biojätettä hajoamattomien jätteiden sekaan. Lajittelu on onneksi kehittynyt jo pitkälle monessa taloudessa, mutta samaa ei voi sanoa kuluttamisen vähentämisestä. Kuinka paljon turhaa roinaa meillä kaikilla on?  Kuinka paljon turhaa pakkausmateriaalia kannamme kotiin ruokakaupasta? Ja kuinka paljon turhaa pakokaasua päästelemme autoistamme, joita monessa taloudessa on kaksikin kappaletta (kuten myös meillä).

Ajattelumme pitäisi kääntyä kokonaan toiseen suuntaan: kuluttamisesta niukkuuden ihannointiin. Olen ollut todella kiukkuinen siitä, että Savonlinnaan ollaan pian rakentamassa massiivista ohikulkutietä kauniin järvimaiseman päälle. Se on jotenkin niin lyhytnäköistä ajattelua ja lähtee liikkeelle juuri siitä, että yksityisautoilun uskotaan entisestään lisääntyvän, vaikka päinvastoin olisi järkevää pyrkiä sitä vähentämään. Tulevan tien varrelle on jo rakennettu ABC-asema (Mikäpäs muu!?) ja suuria kauppakeskuksia suunnitellaan. Pieneen Savonlinnaan!! Enemmistöstä tämä on kehitystä ja edistystä. Meistä toisinajattelijoista (joita on ilmeisesti  surullisen vähän) se on jälleen uusi ruma muistomerkki tuleville sukupolville ihmisen lyhytnäköisyydestä. Tien puolustajat vetoavat myös siihen, että se työllistää. Tähän sopiikin kirjaimellisesti laulun sanat: ”Hetken työ tuhatvuosihin vaikuttaa…”

Ympäristömme tuhoutuminen alkaa olla niin suuri globaali ongelma, että se usein ahdistaa. Teet niin tai näin, vahingoitat jollain tavalla luontoa. Teollinen kehittyminen on ollut liian nopeaa ja olemme onnistuneet tuhoamaan luontoa sadassa vuodessa niin paljon, että paluuta ”neitseelliseen” aikaan ei enää ole. Mutta toisaalta jokaisella teollamme on vaikutus jompaan kumpaan suuntaan. Ei ole samantekevää, mitä valintoja teemme. Ja onneksi: Vielä on luontoa jäljellä… (Mamban laulua mukaillen).  Nauttikaamme luonnosta sopuisassa rinnakkaiselossa sen omilla ehdoilla, kun se on vielä mahdollista!

Sitten tämän ”paasauksen” päälle vielä viralliset sanat OPS:ista tästä aihekokonaisuudesta: Tavoitteena on että oppilas oppii ymmärtämään luonnonsuojelun välttämättömyyden, ihmisen hyvinvoinnin edellytykset ja näiden välisen yhteyden; havaisemaan ympäristössä ja ihmisten hyvinvoinnissa tapahtuvia muutoksia, selvittämään syitä ja seurauksia sekä toimimaan elinympäristön hyväksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi; arvioimaan kulutuksensa ja arkikäytäntöjensä vaikutuksia ja omaksumaan kestävän kehityksen edellyttämiä toimintatapoja; edistämään hyvinvointia omassa yhteisössä sekä ymmärtämään hyvinvoinnin uhkia ja mahdollisuuksia globaalilla tasolla;  ymmärtämään, että yksilö rakentaa valinnoillaan sekä omaa tulevaisuuttaan että yhteistä tulevaisuutta ja toimimaan rakentavasti kestävän tulevaisuuden puolesta.

Neljäkymmentäkaksi opettajaa neljästäkymmenestäkahdeksasta valitsi tämän aihekokonaisuuden kyselyssäni kolmen tärkeimmän joukkoon. Maailma taitaa sittenkin pelastua, tai ainakin saada lisäaikaa, jos se on tästä porukasta kiinni.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: