Turvallisuus ja liikenne

huhtikuu 18, 2009 at 12:01 pm (Aihekokonaisuudet, Kasvu, Kasvatus, Tutkimus) (, )

Tähän aihepiiriin panostettiin silloin, kun itse olin koululainen. Kansalaistaito sisälsi erityisesti tähän aihekokonaisuuteen liittyviä sisältöjä,  ja televisiossa napsahti aika ajoin tietoisku ohjelmien väliin, esim. heikoista jäistä varoittava: ”Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa”. Huomasin ihan sattumalta jokin aika sitten, että jopa ala-asteen todistuskirjani takakannessa lukee mm. näin: ”MUISTAKAA LAPSET: Ei tyhmänrohkeus ole sankaruutta eikä ylimielinen määräyksistä piittaamattomuus miehekkyyttä. Suomi tarvitsee jokaisen poikansa ja tyttärensä elämän ja työn. Miksi siis emme säästäisi henkeämme ja terveyttämme silloin, kun niiden alttiiksi paneminen on hyödytöntä….Noudattakaa tarkoin liikennesääntöjä ja vanhempien ihmisten neuvoja ja varoituksia! Älkää leikkikö tulitikuilla! Varokaa petollisia, heikkoja jäitä! Oppikaa jo lapsina tietämään, että huumausaineissa piilee aina suuri vaara ja usein tuhon alku.” (Helsinki 1971: Valistuksen kirjapaino.) Että silleen on meikäläistä kasvatettu.

OPS:in sisältöjä tähän aihekokonaisuuteen ovat onnettomuuksilta, päihteiltä ja rikollisuudelta suojautuminen omassa elinympäristössä; työturvallisuus ja ympäristöturvallisuus; terveyttä, turvallisuutta, väkivallattomuutta ja rauhaa edistäviä toimintamalleja; väkivallan ulottuvuudet lähiyhteisöissä ja yhteiskunnassa; keskeiset liikennesäännöt ja erilaiset liikenneympäristöt; muut huomioiva liikennekäyttäytyminen, liikenneympäristön turvallisuus ja turvalaitteet; lähiympäristön vaarapaikkojen kartoittaminen ja turvallisuuden parantaminen; turvallisuutta edistävät palvelut sekä kodin ja koulun yhteistyö turvallisuuden edistämisessä.

Voisi varmaan kiteyttää, että tavoitteena on reipas, raitis ja vastuullinen kansalainen. Liikennekäyttäytymisestä päätellen työsarkaa olisi tässäkin asiassa, eikä kaurapuuroaamiainenkaan taida olla enää välttämättä muodissa, hyötyliikunnasta puhumattakaan. Näin tässä siunailee tämä täti-ihminen ja mielestään taas ihan aiheesta. Viisitoista neljästäkymmenestäkahdeksasta opettajasta oli sitä mieltä, että tämä on yksi kolmesta tärkeimmästä aihekokonaisuudesta. PMMP:n Puuhevonen lastenlevyllä on muuten erittäin mainio versio laulusta Neljä Kissanpoikaa, joka varoittaa juuri heikoista jäistä. Ajankohtainen siis!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: