Neiti Kevät on tullut takaisin

huhtikuu 26, 2009 at 1:45 pm (Kirjat, Luonto, ympäristö, maisema) (, )

Tänä vuonna kevät tuli miltein yhdessä yössä. Vielä viisi päivää sitten kehotimme italialaista vaihto-oppilastamme kokeilemaan, kuinka hanki kantaa pakkasyön jälkeen, ja nyt sama, silloin lumen peittämä kenttä, on aivan sula. Viime keskiviikkona tajusin, että melkein kaikki muuttolinnut olivat tulleet yhtenä äänekkäänä sekakuorona takaisin. Sinivuokot ovat  puhjenneet tänään kukkaan pensaan alle. Kuukausista julmin olikin tänä vuonna yllättävän lempeä, eikä kiduttanut meitä kauaa rumalla loskakelillä.

Koulussa ollessani luen jokaiselle luokalleni keväisin Ronja Ryövärintytärtä. Ronja osaa olla keväässä. Samalla tavalla itsekin haluaisin vain olla: kuunnella, haistella ja katsella auringon lämmössä kevään kehittymistä. Keväällä kaikki tapahtuu niin ohikiitävän hetken aikana. Jos et ole paikalla silloin, menetät sen kokemuksen.  ”He olivat hetken hiljaa ja kuuntelivat, miten heidän metsässään visersi ja suhisi ja mörisi ja lauloi ja lorisi.” (Lindgren, s. 109.)

”Minä voin ihan hyvin vain istua tässä ja olla keväässä, sanoi Birk. Ronja katsoi häntä salavihkaa ja mumisi hiljaa: -Siksi minä sinusta pidänkin, Birk Borkanpoika. Birk ja Ronja istuivat pitkään hiljaa ja olivat keväässä. He kuulivat mustarastaan laulun ja käen kukunnan täyttävän metsän. Kivenheiton päässä kuppelehtivat vastasyntyneet ketunpojat luolansa ulkopuolella…Ihan lähistöllä auringossa makasi kaikessa rauhassa kyykäärmenaaras, joka pian saisi poikasia. He eivät häirinneet kyytä eikä se heitä. Kevät oli kaikkien aikaa.” (Lindgren, s. 110-111.)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: