Koulutulokkaat, untuvikot

huhtikuu 29, 2009 at 10:41 am (Ihminen, Kasvu, Kasvatus, Koulu, Oppiminen ja opetus) ()

Otin tänään jo askeleen työmaalle päin, kun suunnittelin tutustumispäivää tuleville ekaluokkalaisilleni ja kirjoitin heidän huoltajilleen kirjeen. Joka kerta aloittaessani ekaluokkalaisten kanssa tunnen saaneeni kunniatehtävän, johon tiedän jo kokemuksesta sisältyvän paljon vastuuta, mutta myös vastapainoksi paljon hauskoja hetkiä. Ekaluokan ope on usein jopa esimerkki ja ihanne. Kerran yksi pieni veikeä pirpana viittasi ja sanoi haluavansa isona opettajaksi. Olin tietty imarreltu ja tiedustelin, miksi se on hänen toiveammatinsa. Tytön vastaus oli: ”No, kun ei tarvi tehdä mitään…” Toisaalta, eikös se olekin opettajalle haaste tehdä itsensä tarpeettomaksi….Samoin nauratti, kun sain vuorotteluvapaalla postia viime vuoden luokaltani. Monet kertoivat pärjäävänsä hyvin ilman minuakin.

Parasta tämän ikäisten lasten kanssa on juuri se välittömyys, aitous ja avoimuus. Palautetta saa pyytämättäkin. Ja ihan oikeasti olen aina todella iloinen, kun joku oppii jotain uutta, erityisesti tietty lukemaan oppiminen on se suuri juttu. Ja sitä toivon, että jokaiselle löytyisi ystävä. Toisaalta monesti joutuu myös suremaan sitä, miten paljon ikäviäkin kokemuksia on saattanut jo sisältyä niinkin pienen ihmisen elämään.

Blogisurffailuillani osui silmiini Robert Fulghumin ajatelma siitä, että hän on oppinut kaiken, mitä todella pitää tietää, jo lastentarhassa. Kirjoitin sen vanhempien kirjeeseenkin.

“Kaikki mitä minun on todella tarvinnut tietää opin jo lastentarhassa:

Jaa kaikki.
Pelaa reilua peliä.
Älä lyö ihmisiä.
Pane tavarat takaisin sinne, mistä otit ne.
Siivoa omat sotkusi.
Älä ota tavaroita, jotka eivät ole sinun.
Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta.
Pese kätesi, ennen kuin rupeat syömään.
Vedä vessa.
Pikkuleivät ja kylmä maito tekevät hyvää.
Elä tasapainoista elämää – opi jotakin ja ajattele jotakin ja piirrä ja maalaa ja laula ja tanssi ja leiki ja tee työtä vähän joka päivä.
Ota nokkaunet iltapäivisin.
Kun lähdet ulos maailmaan, varo liikennettä, pidä toista kädestä ja pysyttele yhdessä muiden kanssa.
Tajua ihme!”

Noilla ohjeilla pärjää pitkälle ja niiden opettelu on kyllä elinikäinenkin tehtävä. Itseä kosketti erityisesti ”Pidä toista kädestä” ja ”Tajua ihme!”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: