Pala kurkussa

Touko 21, 2009 at 1:36 pm (Elämä, Kasvu, Kasvatus, Runot) (, , )

Esikoinen lähti juuri ajamaan Kuopioon päin yliopiston pääsykokeisiin. Jos puuhastelun lomassa pysähdyn ajattelemaan, nousee väkisinkin pala kurkkuun. Se tunne liittyy kyllä yleensäkin toukokuun viimeisiin päiviin. Toukokuussa tunteet ovat pinnassa koulumaailmassa. On jäähyväisten aika, kun oppilaat siirtyvät alkuopetuksesta toisen opettajan huomaan. Voi sanoa, että mitä vaikeampi  porukka, sitä haikeampi eron hetki. Tunnetilaa on vaikea nimetä, se on sekoitus väsymystä, haikeutta, helpotusta, ikävää ja iloa, sekä myös huolta siitä, kantavatko siivet ja olenko itse tehnyt sen, mitä piti. Jokseenkin samanlainen olo on nyt ylioppilaan äitinä.

Silmissä vilahtelee kuvia vaippaikäisestä parkujasta, itsepäisestä uhmaikäisestä, kengännauhoja keskittyneesti solmivasta ekaluokkalaisesta, barbin vaatteita väkertävästä, ja yhteisiä teatteri-, valokuvaus- ym. ”projekteja” naapurin tyttöjen kanssa puuhaavasta alakoululaisesta sekä ovia paiskovasta murrosikäisestä ja toisaalta myös vanhempiensakin ”kasvukipuiluja” ymmärtävästä nuoresta. Kasvupyrähdyksiä ja aikapyrähdyksiä…Miten ihmeessä ja miten äkkiä eteen tulivatkaan ripari, pitkä matikka, poikakaveri ja autokoulu! Ja nyt sitten kohta ne ylioppilasjuhlat.

Pihakoivut ovat pudottaneet jo kymmenen kertaa lehtensä meille tämän kodin asukkaina,  ja uskon, että kymmenessä vuodessa ovat kasvaneet myös vahvat juuret, joiden avulla voi juurtua uuteenkin paikkaan.

Taas nousi esiin myös runo, tällä kertaa Marja-Liisa Vartion Lapsen uni:

”On yö. On musta pihamaa. On talo valkoseinäinen. Tuvassa lapsi nukkuu.

Takaa järven tuuli kohoaa. Herää pihapuu ja astuu lapsen uneen…(katkelma)

…Puun oksilla on kirkko, talo, lehmä, lammas, hevonen, kiekuvat kukot ja yhdellä oksalla on sama suutari, joka eilen tuvan penkin päässä lapselle kengät laittoi.

Ei laula äiti, ei kirkon urut, enkelitkään, eivät laula niin kuin lehvät pihapuun. Ja lapsi tietää: ei putoa katto maailman, ei maailman reunat päälle kaadu, kun pitelevät niitä oksat pihapuun.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: