Kaksi mannerta (Aulikki Oksanen)

kesäkuu 28, 2009 at 2:32 pm (Musiikki, Runot) (, , )

Viikon päästä vietetään Eino Leinon ja runon päivää.  Siksi onkin hyvä syy antaa jonkun runoilijan vuorostaan puhua muutaman runonsa kautta. Valitsin tällä kertaa Aulikki Oksasen. Ja yllätys, yllätys hän onkin rapu (s. 19.7.1944), tosin se ei ollut valintakriteeri, vaikkakin näin ollen Aulikki Oksanen sopii siis vieläkin paremmin Kravun kasvupiirin vierailevaksi tähdeksi. Olen tutustunut Oksasen tuotantoon lähinnä laulujen kautta, viimeksi Vuokko Hovattaa kuunnellessa. Ensimmäiseksi runoksi valitsin kuitenkin Emma Salokosken esittämän Kaksi mannerta. Siinä soi kaipaus kauneimmillaan.

”Niinkuin kaksi mannerta, joita meri erottaa, katselemme toisiamme horisontin taa. Ehkä maailman nuoruudessa yhteen kuuluimme, koska toista rantaa ikuisesti kaipaamme.

Niinkuin…

Kaukaa näen piirteesi  ja saatan aavistaa, kuinka sarastuksen aikaan hehkuu graniitti ja kuinka sama tuli sisällämme leimuaa ja auringossa hohtaa taivaan safiiri. Niinkuin..

En voi suo syleillä, en edes puhua, kosketella kasvojasi sormin sähköisin, mutta aina kun näet meren yllä sumua, muista, että se on silmistäni lähtöisin. Niinkuin…” (Aulikki Oksanen)

Kirjoittaessani huomasin, kuinka nämä sanat oikeastaan kaipaavat sitä säveltä kaverikseen. Suosittelenkin siis Emma Salokosken ja Ensemblen levyä Kaksi mannerta. Siellä on monta muutakin hyvää kipaletta. Ja Tuomo Prättälähän on mainio muusikko.

Mainokset

4 kommenttia

 1. Toinen krapu said,

  Aivan samaa Aulikki Oksasen ihanasta sanoituksesta. Se kuvaa täydellisesti ihmisen kaipuuta toista kohtaan, olipa luokse pääsemättömyyden syyt sitten moraaliset (itse varattu, toinen varattu) tai maantieteelliset. Valitettavasti biisin sovitus on mielestäni liian ’helppo’ tai populaari, eikä Salokosken ääni ole ihan kymppi (vaikka 9,5 onkin).

  P.S. A. Oksanen viettää syntymäpäiväänsä samana päivänä kuin hyvä rapu-ystäväni ja päivää ennen omaa merkkipäivääni 🙂

  • Toinen krapu said,

   Siis samaa mieltä…

  • Päivi Kujamäki said,

   Kiva, kun jaamme ajatuksia ja ”tykkämisiä”. Ja me ravuthan taidetaan olla tosi ”hyviä” kaipaamaan…

  • Päivi Kujamäki said,

   Hei, sittenhän sinulla on sama syntymäpäivä kuin esikoistyttärelläni (nyt 20- vuotias).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: