Sukupolvien välinen kuilu

syyskuu 13, 2009 at 12:59 pm (Aika, Uncategorized) ()

”Jotenkin ajatus kotona lapsia hoitavasta miehestä puistattaa”, sanoo Johanna 23 v. (HS 13.9.) Huh, vähän puistattaa minua tuollainen mielipide. Johanna taitaa edustaa samaa sukupolvea kuin eräs luokkani parinkymmenen vuoden takaa. He paheksuivat nuoren opettajansa, siis minun, suunnitelmia lähteä interrailille ensimmäisellä kesälomallaan (mutta lähdin siitä huolimatta, ja kivaa oli). Olisi kuulema pitänyt säästää asuntoa. Pakolaispolitiikassa olimme myös ihan eri linjoilla. Nämä silloin kymmenen-vuotiaat lapset laukoivat hyvin perussuomalaisia mielipiteitä siitä, kuinka ulkomaalaiset vievät työpaikat ja naiset suomalaisten nenän edestä…

Uuden arvotutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret ovat yhä konservatiivisempia. He arvostavat kotia, turvallisuutta ja mukavaa elämää. Eihän tuossa sinänsä mitään pahaa ole. Sosiologi Teija Mikkolan mukaan se saattaa olla vastareaktiota vanhempien kokeilunhalulle. Mutta taantuman myötä saattavat myös arvot koventua ja solidaarisuus vähentyä (tuntevatkohan nykynuoret koko sanaa?) Jotenkin itseäni ahdistaa ajatus kotisohvalle linnoittautuneesta perheestä turvalaitteilla varustetussa kodissaan. Perhe-käsitettä saisi mielestäni laajentaa kotipihan ulkopuolellekin.

Seitkytluvun radikaalit taisivat halveksia meitä kahdeksankymmentä-luvun nuoria epäpoliittisuuden vuoksi. Mutta puolustuksen sanana lisäisin, että vihreä liike kehittyi erityisesti sillä vuosikymmenellä ja punk-musiikkikin otti kantaa, tai ainakin edes kapinoi. Nyt sen sijaan jotkut nuoretkin haaveilevat tangokuninkuudesta ja saattavat kuunnella vielä Yö-yhtyeen jollotuksia tai Lauri Tähkän rallatuksia (Saatoin nyt kyllä loukata jonkun tunteita, anteeksi. Makuasiat ovat makuasioita.) En jaksa myöskään katsoa  BB-talon vetelehtimistä, enkä edes naimista,  pätkääkään! Lisäksi olen ihmetellyt, mikä saa ihmiset katsomaan esim. Kotikadun tai Metsoloitten joulunviettoa sen sijaan, että he keskittyisivät omaan joulunviettoonsa! Kai simulaatioelämä on sitten turvallisempaa ja helpompaa.

Arg, tämä oli sellainen vanhan ”vihaisen” tädin purkaus. Mutta sanonpahan vielä, että olen erittäin ylpeä tyttärestäni, joka suunnittelee lähtevänsä kirjoitusten jälkeen interrailille ja sitten pitävänsä välivuoden ulkomailla ja joka kääntää aina kanavaa, kun Lauri Tähkä alkaa raakkua.

PS. Melkein heti alkoi kaduttaa oma vaahtoaminen. Ehkäpä nämä turvallisuushakuiset nuoret ovat kokeneet itse turvattomuutta, ja siten tällainen ”nynny” käytös on ihan ymmärrettävää. Ehkä heidän kapinansa onkin sitä, että he tekevät juuri toisella tavalla kuin vanhempansa. Perheestä välittäminen on tietysti aina hyvä asia!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: