Rajatilatuulia ja melankoliaa

marraskuu 21, 2009 at 12:13 pm (Elämä, Musiikki, Sielu, Uncategorized) (, )

Ilmeisesti on mahdollista tuntea itsensä yhtä aikaa sekä nuoreksi, melkein murrosikäiseksi, että toisaalta liian vanhaksi. Ennen kuin jatkan, varoitan, että tätä blogikirjoitusta suositellaan vain 1960-luvulla syntyneille. Vanhemmista tämä varmasti vaikuttaa rääpäleen ruikutukselta ja nuoremmista taas mummon höpinöiltä. Aivan  niin kuin minusta nykyisin vaikuttavat kaikki kolmekymppisten ”kriisit” ja ”kipuilut”  niin itsekeskeiseltä valitukselta. (Ja sitä ne ainakin omalla kohdallani aikoinaan olivatkin.) Enkä suosittele tätä niillekään, ketkä tuntevat vain sen reippaan minäni, eivätkä halua muuhun tutustuakaan. Kaikkihan on tällä hetkellä elämässäni erittäin hyvin, ellei  vielä paremmin, mutta silti jonkinlainen melankolia saa joskus yliotteen, ja tulee niin riepu olo, että silloin ei tarvitse paljon tätä riepua vääntää, kun tirahtaa.

Toisaalta olen niin ylpeä, kun entisiä ekaluokkalaisiani valmistuu yliopistosta tai menee naimisiin tai tulee vastaan lastenvaunuja työnnellen…On hienoa, että on saanut olla yksi linkki ketjussa, mutta samaan aikaan muistaa yht`äkkiä oman ikänsä ja ymmärtää, että käytännössä omat lapset on jo alullepantu, eikä omaa vauvaa saa enää koskaan vaunuissa työnnellä. Teoriassakin se olisi todennäköistä enää vain muutaman vuoden. Se aika on siis ohi.  Ja vaikka en lapsia enempää edes toivo, tuntuu tietoisuus tästä silti surulliselta. Surullista on myös se, että niin monelle hyvälle työtoverille on jo täytynyt toivottaa hyviä eläkepäiviä. Heitä on ikävä!

Eilen oli juuri sellainen edellä kuvattu riepumainen ole, ja sen taustamusiikiksi sopi erinomaisesti Vesa-Matti Loirin Inari levy, joka oli eräänlainen heräteostos, mutta toisaalta muistissa oli ostohetkellä myös Loirin viime kesäinen keikka Provinssissa. Vaikka kriittisemmät ja kyynisemmät arvostelijat sanovatkin, ettei Loirista ole Suomen Johny Cashiksi, niin minulle kelpaa kyllä. Oli vapauttavaa lösähtää sohvalle kuuntelemaan Inaria ja antaa rätin oikein valuttaa ikäväänsä jonnekin. En pahastunut edes siitä, että Loiri oli levyttänyt erään lempikappaleistani: Röyhkän Talo meren rannalla, päinvastoin, hyvin sopi tunnelmaani: ”Talo meren rannalla, arvoitus monille, olen odottanut jo kauan, haluan sinne, talo meren rannalla arvoitus minulle, astun pois puiden varjosta aurinkoon…Joku haluaa niin käyvän, vetää muo sinne, joku toinen taistelee vastaan, repii muo vaatteista…” tai Epuilta lainattu: ”Me ovi haassa ollaan, vain pois valo on ja me talon kanssa kuunnellaan, kun sade lyö ikkunaan…” tai Koti-ikävä Sirkesalolta: ”Mihin ikinä meen, se tarttuu takinliepeeseen, et pysty pakenemaan melankoliaa. ” Mutta paras biisi levyllä oli mielestäni Hectorin kappale Yhtenä iltana: ”Yhtenä iltana lausuttais ei sanaakaan, yhtenä iltana ois lupa koskettaa vaan…Yhtenä iltana kuunnella tuulia vaan, yhtenä iltana ääniä lapsuudestaan…yhtenä iltana maailma ois kohdallaan, yhtenä iltana aikuiset lapsia ois….” Hectorin versio: http://www.youtube.com/watch?v=YqMWfX8Oxwc 

Yllättävän monissa levyn kappaleissa puhuttiin tuulista. Aika sopivaa, sillä ostin kolmisen vuotta sitten taulun, jossa tyttö seisoo voimakkaassa vastatuulessa tukka hulmuten kasvot tuulen suuntaan.

PS. Riepuilu yleensä helpottaa ja itku puhdistaa. Sitä paitsi rättinä on hyvä lähteä siivoamaan. Tänään oli tehokas kodinhoitopäivä. ”Oon tiskirätti mutta ylpeä sellainen…”(Ismo Alanko) Ja vielä: En tiedä, mistä tempasin otsikoksi ”Rajatilatuulia”, googlasin vasta myöhemmin, mitä rajatila merkitsee ja mistään niin vakavasta ei psyykkisessä mielessä ole kyse… mutta  löysin samalla Trio Niskalaukaukselta hienon kappaleen Rajatila: http://www.mp3lyrics.org/t/timo-rautiainen-amp-trio-niskalaukaus/rajatila-live/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: