Pukin kontista, kokin puntista

joulukuu 26, 2009 at 4:49 pm (Kirjat, Runot, Uncategorized) (, , )

(Otsikossa ei ole mitään sen syvällisempää merkitystä, satuin vain juuri nyt, vasta,  keksimään tuon sanamuunnoksen.) Ensiksi isohali ja suurkiitos kälylleni mukavasta joulusta ja runsaista pöydän antimista! Joulupukki osasi tuoda lahjamme Maaninkaankin, ja ilmeisesti olin ollut riittävän kiltti, sillä pukki oli täyttänyt sekä ääneen lausuttuja että myös ääneen lausumattomia toiveitani. Sain toivomani kirjan: Haavikko niminen mies sekä käsilaukun, jota olin vain ajatellut. Lisäksi sain mukavat kotikolleget, joiden saatteena oli kyllä tyttärien vaatimus hävittää edelliset vanhat,  ilmeisesti aikansa palvelleet…Ihania ja tarpeellisia lahjoja olivat myös punaruudullinen viltti, mukava pyjama, sekä äitimuorin neulomat iloisenkirjavat sormikkaat ja villasukat. Kiitos kaikille tontuille!

Olen nyt lukenut noin puoleenväliin Mauno Saaren kirjaa Haavikosta ja eihän keskeneräistä kirjaa saisi varmaan vielä arvioida, mutta kun olen niin malttamaton jakamaan kokemuksiani… Ensinnäkin vaikuttaa siltä, että Mauno Saari on todellakin tehnyt hermeneuttista tutkimusta ystävästään ja onnistunut pääsemään dialogiin Haavikon kanssa vähän niin kuin Gadamer kuvaa: ”Dialogissa rakentuu asiaan yhteinen näkökulma. Kummankaan käsitykset eivät mene toisen ylitse, vaan keskustelu muuttaa molempien mielipiteitä. Tavoitteena on yhteinen tulkinta maailmasta. Kannatteleva yhteisymmärrys syntyy halusta ymmärtää toista. Keskustelu on ääretön ja päättymätön.” (Gadamer 2004). 

Tunnustan, että en ole oikeastaan koskaan  lukenut elämänkertoja, (vähän vain silmäillyt Astrid Lindgrenistä kertovaa) sillä minulla on ennakkokäsitys, että elämänkerrat ovat tylsiä, vähän niin kuin hautajaispuheet, joissa edesmenneet ovat aina yhtä suurenmoisia kaikki. Mauno Saaren kirjoittama kirja ei ole tylsä, enkä oikein ymmärrä, miksi jotkut kirjallisuustoimittajatkin ovat takertuneet niin epäolennaisiin seikkoihin kuin se, ettei kertojia ole merkitty selkeästi näkyviin (Se nyt olisi ollut ihan hölmöä tässä tapauksessa sekä myös lukijaa aliarvioivaa). Lisäksi on ilmeisesti kaivattu jotain kronologiaa ja ”totuutta”, faktojen luettelointia tyyliin:  lapsuusvuodet, Paavon oppivuodet…Ja sillä laillahan ne tylsät elämänkerrat juuri syntyvät. Muistot eivät sen sijaan noudata tällaista aikajärjestystä. Joku nykyhetken tapahtuma nostaa jonkin muiston esiin ja varmasti vaikuttaa myös sen tulkintaan. Näin kirjoittaa ja etenee Saari Haavikon kanssa. Lisäksi Saari myös perustelee heti alkuun kirjoitustyylinsä ja antaa lukijalle myös ”lukuohjeita”.  Sitä paitsi Haavikon omat käsitykset muistelmakirjallisuudesta heti kirjan alussa antavat hyvät perustelut ja ”luvan” tällaiseen dialogiseen lähestymistapaan ja tulkintaan tähtäävään työhön:  ”Sillä kaksi väärää käsitystä ihmisestä, se joka on hänellä itsellään ja se joka hänestä on muilla.” ”Muistelmakirjallisuudelle on annettu kolme hyväksyttävää äänilajia: sievistely, sensurointi ja konstruonti, joka sisältää myös mahdollisuuden räväkkään kerrontaan. Aikuisen ihmisen ääntä ei oiken tahdota hyväksyä, koska se saattaa kuvata tapahtunutta suorasukaisesti.” Jatkan lukemista kiinnostuneena ja myötäelävänäkin…(myötätunto on ehkä vielä useammin rouva Haavikon puolella; ei ole helppoa olla runoilijan puoliso, tosin ilmiselvästi ei ole helppoa olla Haavikkokaan)

Tuli muuten mieleen Szymborskan runo: Curriculum vitaen kirjoittaminen…”Ole tarkka, valitse faktat, muuta maisemat osoitteiksi, hämärät muistikuvat päivämääriksi…Kirjoita kuin et koskaan olisi puhunut itsellesi, et koskaan katsonut itseäsi syrjästä…Jätä pos koirat, kissat ja linnut, muistoesineet, ystävät, unet…” Näin syntyy varmasti hajuton ja mauton elämänkerta, sellainen ”turvallinen” lukea…mutta Szymborskan mielestä se joutaa paperisilppuriin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: