Otavan tähtiä

tammikuu 23, 2010 at 3:56 pm (Kasvu, Kasvatus, Opetuksen eheyttäminen, Oppiminen ja opetus, Uncategorized) (, , )

 http://www.otavanopisto.fi/fi/uudet_opiston_sivut/01index 

Otavan opiston vaihtoehtopedagogiikkoja käsittelevässä tammikuun pajassa oli mielestäni enemmänkin tähtiä kuin otavan tähtikuviossa. Erityisesti ihailen opistolla toimivan ystäväni Tarun työyhteisöä. Harvoin näkee niin innostunutta ja asialleen omistautunutta työyhteisöä, jossa vedetään vielä yhtä köyttä ja annetaan kaikkien tähtien loistaa.  Sellainen fiilis minulle jäi jo ensimmäisestä pajakokemuksesta vuosi sitten, ja nyt se vain vahvistui. Olin myös erittäin iloinen, että sain houkuteltua mukaan kolme oman toimintatutkimukseni opettajaakin. Ensin piti lähteä vain ”toisen” miehen, mutta mukaan tulivatkin molemmat, sekä Riitta, joka oli hyvää seuraa myös  menomatkalla.

Tammikuun verkkopedagogiikan pajassa tuli tietoiskusarjana vaihtoehtopedagogiikojen esittelyä ja lisäksi aiheesta oli paneelikeskustelu. Omana yhteenvetona tiivistäisin, että vaihtoehtopedagogiikoissa lähdetään mielestäni enemmän liikkeelle oppijasta ja hänen tarpeistaan. Lisäksi myös todellakin mietitään sitä,  mitä, miksi ja miten opetetaan ja opitaan.  Huomasin myös selkeitä yhteisiä periaatteita oman toimintatutkimukseni kanssa, sillä monet kommentit korostivat ihmisen kokonaisvaltaista kasvua, laaja-alaista osaamista  ja erilaisten rajojen, esim oppiainejaon  ja luokkajaon, rikkomista. Kun resursseja on kouluissa vain vähennetty, olisi erityisen  tärkeää pysähtyä miettimään sitä, mikä todella on koulun tehtävä ja mitä olisi syytä oppia. Jaakko Rantala nosti esiin ”tyhjän tilan pedagogiikan”. Käsitin sen  itse niin, että lähdetään liikkeelle oppijan omista kiinnostuksen kohteista ja kysymyksistä. Avoin kokonaisopetushan on juuri sellaista. Juha Sihvosen kommenteista nostaisin esiin ajatuksen siitä, että ryhmässä on yhtä monta opettajaa ja oppijaa kuin siinä on jäseniä. Juha Suoranta, etäyhteyden kautta, esitteli kriittistä pedagogiikkaa, joka korostaa mm. kokemuksellista oppimista, aistien ja tunteiden rohkeutta, demokratiaa ja äänen antamista äänettömille. Samoin hän nosti esiin puheessaan median ja koulun välillä vallitsevan  kuilun, jota pitäisi tasoittaa. Eniten ajatuksiani pöllyttivät Effen http://avoimetopit.wordpress.com/Antti Paakkarisen alustukset sekä Feeniks-koulun http://www.feeniks-koulu.fi/ Marko Koskisen esitys. Feeniks-koulun ops (http://www.feeniks-koulu.fi/wikiops/ ) kelpaisi minullekin, sillä se lähtee juuri aihekokonaisuuksista liikkeelle. Tuli sellainen olo, että joskus radikaaleimmat ja ”mahdottomimmat” ajatukset saattavatkin olla järkevimpiä, varsinkin kun asioita yrittää katsoa lapsen näkökulmasta. Kannattaa miettiä kysymyksiä: Kenelle koulussa on tilaa? Mitä koulussa opitaan? Kenellä on valtaa? Miksi toimimme niin kuin toimimme? Oikeastaan kaikki vaihtoehtopedagogiikat korostavat myös joutilaisuuden ja hitauden merkitystä kasvulle ja luovuudelle ja sille ”itsensä löytämiselle”.

Parasta antia kuitenkin hyvistä esityksistäkin huolimatta on  keskustelu virallisen osuuden jälkeen. Ihanaa, että on ihmisiä, jotka haluavat miettiä mm., onko olemassa jokin pysyvä ”itse” vai pitääkö kasvatuksen muutaa itseä vai jotain tältä väliltä sekä mitä on itsekasvatus ja onko se tarpeellista, mitä on oppiminen, mikä merkitys kriiseillä on kasvulle, miksi keski-iässä monesta tulee kyyninen tai opportunisti, tarvitaanko puoluepolitiikkaa….  Lisäksi Otavan väki ja vierailevatkin tähdet olivat muuten yhtä hyviä viihtymään kuin minä ja Mymmeli, joten yöunet taisivat kaikilla jäädä vähän lyhyiksi. Toisena päivänä jaksoimme kuitenkin vielä perehtyä wikipediaan.

Mainokset

1 kommentti

  1. Pajakävijän kokemuksia | Internetixin pajat said,

    […] Kravun kasvupiiri: Otavan tähtiä […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: