Wikinää vai säpinää vai molempia mielellään

helmikuu 21, 2010 at 7:25 am (Oppiminen ja opetus, Uncategorized) (, , , )

Olin viikonloppuna jälleen Otavan Opistolla verkkopedan pajassa. Tällä kertaa aiheena oli tutustua suomalaiseen wikiopistoon ja sen mahdollisuuksiin opetuksessa. Perjantain sessio alkoi  mielenkiintoisilla second life-esityksillä simuloiduista maailmoista, jotka saattavat imaista mukaansa lähes täydellisesti niin, että tämä real-life voi jäädä toiseksi kiehtovuudessaan. Ja oppiminen on tietysti mahdollista myös niissä maailmoissa, sillä eikös ihminen opi erityisesti silloin, kun hänellä on oma halu tehdä jotain tai saada aikaiseksi jotain, ja parhaimmillaan se tapahtuu vielä vuorovaikutuksessa, mikä myös on mahdollista siellä second-lifessäkin. Itseäni tällä hetkellä kiehtoo ja sitoo kuitenkin tämä ”maan tasalla” oleva elämä niin kovasti, että en usko, että ehdin sinne toiseen maailmaan. Sillä juuri ajasta on oikeastaan kaikki kiinni; meillä on aikaa sille, mitä pidämme milloinkin tärkeänä. (Voin kyllä kuvitella, että second-life imaisisi kaltaiseni tyypin helpostikin sisäänsä ja siksi en tällä hetkellä voi antaa sille tilaisuutta tehdä sitä; on niin monta muuta kattilaa tulella höyryämässä…) Aamupäivällä Otavassa oli vielä mielenkiintoinen kalamaljakeskustelu, johon itsekin rohkenin mukaan hetkeksi.

Wikiopistoa lähestyimme miettimällä ideaalin oppimistilanteen piirteitä wikiympäristössä. Ryhmämme sai kokoon mm. halun oppia ja tehdä yhdessä, halun antaa jotain toisille ja  jakaa osaamistaan. Wiki tarjoaa tasa-arvoisen mahdollisuuden siihen; siellä ei ole erikseen opettajia tai oppilaita, vaan jokainen saa valita roolinsa tilanteen mukaan, haluaako ”opettaa” vai oppia. Lisäksi saa kajota toisenkin tuotokseen, jos haluaa sitä parannella tai  tyydyttää vaikka omaa  tarvettaan korjata toisten virheitä ;). Tämä kaikki kuitenkin tehdään omaa henkilöllisyyttä korostamatta. Melko uusi näkökulma tiedontuottamiseen, eikö!

Ensimmäisenä päivänä emme vielä päässeet konkretiaan käsiksi, mutta mielestäni rönsyileväkin keskustelu oli tarpeen. Tulemme niin erilaisista ympyröistä: joku toimii lähes koko päivän tietokoneen ääressä, joku toinen taas saman päivän aikana hiihtää, huovuttaa ja  huolehtii, että pipo on päässä pakkasella ja että kynäote on oikea. Palaan siis jälleen ajankäyttöön ja lisään sen kaveriksi erilaiset toimintaympäristöt. Ihminen ei voi muuttua/oppia, ellei toimintaympäristöäkin muuteta tai toisin sanoen ihminen oppii/muuttuu toimintaympäristön muuttuessa. Ympäristö siis pitkälti muovaa ihmistä. (Tämä oli iltakeskustelun timanttiajatus Venäläisen Villeltä) Opettajia ei välttämättä saa kaiken muun pyörityksen (tarpeellisen sellaisen) keskeltä wikiin, jos heille ei tarjota, ellei peräti osoiteta, tilaisuutta ja aikaa sille. Veso-päivä voisi olla sellainen tilaisuus ja sitä voisi vielä seurata jonkinlainen harjoitusjaksokin. Mutta edelleen kysyn, löytyykö meiltä opettajilta halua, ja sitä kautta aikaa siihen? Itse olen poikkeus tätä nykyä siksi, että koen wikiympäristön jatkotutkimukseni kannalta erittäin tarpeelliseksi.

Olikin erittäin hienoa, että Tarmolta, Ninalta ja Villeltä ym. löytyi kärsivällisyyttä neuvoa ihan perusjuttuja tällaiselle ”kokeile, erehdy ja turhaudu”-periaatteella toimivalle. Eli sain tilaisuuden perehtyä, mitä kaikkea kivaa voi tehdä mm. ctrl + joku kirjain -komennoilla sekä siihen, miten linkkejä tehdään  ym. ja sain näin tilaisuuden kokea oppimisen iloa ja kirjoitin wikiopistoon ensimmäisen sivuni opetuksen eheyttämisestä  http://fi.wikipedia.org/wiki/Opetuksen_eheytt%C3%A4minen.  Lähteiden merkitseminen on vielä kesken. Joku saa kyllä auttaa, jos haluaa ;)….

Niin paljon kuin ihailenkin Juha Suorannan aikaansaannoksia, ajatuksia  ja tekstejä, hiukan ihmettelen, kuinka erilainen kokemus meille syntyi samasta tilaisuudesta,  ja siihen vähän älähdinkin.  Mutta se on se erilainen toimintaympäristö, josta kukin tulemme…ja lisäksi ne erilaiset odotukset ja lähtöedellytykset…Yhteistä todellisuutta ei välttämättä ole, vaikka horisontit onneksi välillä kohtaavatkin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: