Kasvupiireistä

huhtikuu 13, 2010 at 1:41 pm (Elämä, Kasvu, Kasvatus, Oppiminen ja opetus) (, )

Meillä on kotona nyt ihan konkreettinenkin krapujen kasvupiiri. Akvaariosta löytyikin, kun tarkemmin katsoi, ainakin seitsemän ravunpoikasta. Hyvä tietysti, että tuottaa tulostakin se niiden vapaapainia muistuttava parittelu… ”Rapujen parittelu on rankkaa puuhaa, ja viljelyoloissa on huomattu että osa naaraista jopa kuolee painiskelun tuloksena.” Kuorenvaihdon lisäksi siis parittelukin on naaraille hengenvaarallista.

Veikeitä nuo pikku ravut. Vanhempansa lymyävät kantojen suojassa vain tuntosarviaan heilutellen, mutta jälkikasvu on paljon vilkkaampaa. Ne kiipeilevät ”puissa” eli kasveissa ja vipeltävät muutenkin soraa pöllyttäen. Kuopus, jolle akvaario on itse asiassa perustettu, ei ole ihan yhtä innostunut rapujen lisääntymisestä. Täytynee hankkia vähän kalojakin lisää, että tasapaino säilyy.

Varsin kasvattavaksi on muodostunut keskimmäisen lapsen ”reilikin”. Hän joutui valitettavasti käymään lääkärissäkin Zagrebissa, mutta nyt on täsmälääkkeet vaivaan ja matkaa vielä  viikko jäljellä. Ja niin kuin jo sanoinkin edellisessä blogissani: Sådant är livet! Pulassa on siis oltu jo ennen varsinaista matkakohdetta Pulassa.

Oma kasvupiirini laajenee ensi viikolla kansaivälisemmäksi, kun lähden Vaasaan tapaamaan pohjoismaisia toimintatutkijoita. Englanninkielisen esitelmän olen jo oikeastaan valmistellut; Dillonin kurssin kirjoitelmasta ja Ecerinkin hakemuksesta oli sitä tehdessä paljon apua. Eilen vielä vierailin eläkkeellä olevan englannin opettajan luona, joka ystävällisesti luki esitelmäni ääneen sanelulaitteelle, josta voin sitten harjoitella esim. sellaisia sanoja kuten subject, joka on mun poskilihaksille lähes mission impossible. Tämä Grand Old Lady kyllä ihanasti rohkaisi minua ja tarjosi pashaa ja kulitsaa viehättävässä kodissaan, jossa ortodoksisuus näkyi rauhoittavina ikoneina ja iloisina pääsiäismunina. Suurkiitos hänelle vielä!

Olen vähän pureskellut kynsiänikin Vaasan reissun takia, mutta nyt alan jo relata, sillä huomasin ohjelmasta, että ainakin neljä viidestä  suomalaisesta osallistujasta on ennestään tuttuja, enkä usko, että ne norjalaiset  ja ruotsalaisetkaan haluaisivat minut syödä. Tosin itsestäni ja puheistani en voi mennä takuuseen… Aikoinaan OKL:n  englannin suullisen ilmaisun kurssilla saimme käteemme jokainen jonkin esineen, joka piti esitellä muille englanniksi. Minä sain rusinarasian ja aloitin puheeni: I like to eat russians…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: