Ihanalle verovirkailijalle

kesäkuu 18, 2010 at 7:40 am (Politiikka, Yhteiskunta) (, , )

Olen tässä viime aikoina ehkä liiankin kärkevästi arvostellut suppea-alaista asiantuntijuutta ja samaan hengenvetoon ylistänyt laaja-alaista sivistystä…Mutta mikään ei ole mustavalkoista. Asiantuntija saattaa oman alansa lisäksi omata laajan sivistyspohjankin, ja se ”laaja-alaisesti” sivistynyt voi olla vähän tällainen kuin minä, joka ei osaa oikein mitään hyvin, vaikka onkin vähän kaikesta kiinnostunut tai  ainakin haluaa sanoa joka asiasta mielipiteensä…(Huomasitte toivottavasti itsekritiikkini.)

Eilen tartuin härkää sarvista ja aloin hoitaa rästiin jääneitä virallisia asioita. Löysin siinä samalla valitettavasti lehtipinosta mm. avaamattomia laskuja. Samalla päätin tilittää viimeinkin erään toimintatutkimukselle myönnetyn määrärahan ja koin ikävän yllätyksen… Olin olettanut, että määräraha olisi verotonta tuloa, niin kuin apurahat yleensä tiettyyn rajaan saakka ovat, mutta minua pyydettiinkin toimittamaan suoritusta varten sivutuloverokortti. Sivutuloverokortillani veroprosentti on 42,5! Kääk! Olin maksanut omasta pussistani tähän asti tutkimukseni osallistujien matkakulut ja kahvitukset, ja pitänyt siitä tietysti kirjanpitoa, mutta olettanut, että tietty ”könttäsumma” olisi nostettavissa…Opetus numero yksi: Älä koskaan oleta mitään raha-asioissa!

Lukion pitkän matikan suorittaneen tyttäreni kanssa sitten laskettiin, mitä se määräraha konkreettisesti olisi 42,5 prosentin verotuksen jälkeen ja todettiin, että se on vähän. (No, olisin minä sen ilman tyttöäkin osannut laskea.) En kuitenkaan suoralta kädeltä hyväksynyt asiaa, vaan päätin kääntyä asiantuntijan puoleen. Opetus numero kaksi: Älä hätiköi raha-asioissa! Tajusin, että tulevan syyslukukauden virkavapaan takia verotukseni ei muutenkaan olisi kohdallaan eikä tosiaankaan olisi kohtuullista käsitellä määrärahaa sivutulona, kun varsinaisia päätulojakaan ei olisi kesän jälkeen. Sotin siis verotoimistoon ja se kannatti! Ystävällinen miesvirkailija puhui minut ihan pyörryksiin suorittaen samalla monta laskutoimitusta. Ja ylistys Hallelujaa! Siunattu virkavapaus! Ihana asiantuntija! Ja hyvä, etten hötkyile maksujen kanssa! Kaiken kaikkiaan olen maksanut jo muutenkin ”liikaa” veroja ja veroprosentiksi saatiin loppuvuodeksi 11,5  ja se koskee myös määrärahaa. Opetus numero kolme: Turvaudu luotettaviin, puoluettomiin asiantuntijoihin raha-asioissa! Toimintatutkimuksen kahvitukset on siis mahdollista järjestää ensi lukukautenakin. Helpotuksen huokaus! (Ja tämä ei tarkoita, että pakoilisin verotusta. Verotuloja tarvitaan ja niillä pitäisi edelleenkin kustantaa kaikille yhteisiä palveluja kuten koulutusta, kirjastoja, terveyspalveluja…Ihmettelen vain, mitä niillä nykyään kustannetaan, kun verotulot eivät enää riitäkään hyvinvaltion ylläpitoon niin kuin ne vielä riittivät 70-80-luvuilla.  Jotain vikaa siinä systeemissä on. (Sainhan sen mielipiteenikin sanottua)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: