Vapautta ja vastuuta

elokuu 17, 2010 at 10:26 am (Aihekokonaisuudet, Ihminen, Kasvu, Kasvatus, Tutkimus, Uncategorized) (, , )

Virkavapauteni alkoi sitten eilen ”virallisesti” kesäloman jälkeen. En lähtenytkään aamulla kouluun alkamaan uutta lukuvuotta, vaan sain jäädä kotiin ja syventyä tutkimukseeni. Iltäpäivällä tosin osallistuin lukuvuoden suunnitteluun koulullamme.

Edessä on siis ihana vapaus, mutta sen rinnalla myös velvoittava vastuu saada jotain aikaiseksikin. Kesälomalla lueskelin kyllä  fiiliksen mukaan alan kirjallisuutta mökkilaiturilla ja tein lukemastani muistiinpanoja. Samoin sen Ecerin esitelmän valmistelin jo kesällä. Arvelen eteneväni virkavapaallakin  pitkälti fiiliksen mukaan, sillä uskon löytäväni mieleistä työtä koko päiväksi silläkin tavalla. 

Eilen ja tänään hoidin ensimmäiseksi alta pois rutiiniasiat, kuten matka-apurahan selvitykset ja Ecerin Helsingin majoitukset, jotta voisin sitten rauhassa uppoutua varsinaiseen asiaan. Eilen otin yhteyttä myös toimiryhmäni opettajiin sopiaksemme lukuvuoden ensimmäisestä tapaamisesta. Tällaisten s-posti ym. asioidenkin hoitaminen vie oman aikansa, ja töiden ohella ei välillä muuta edes ehdi saada aikaiseksi.

Tänään päätin viimein käydä käsiksi kevään 2009 kyselyyn. Aloitin kirjoittamalla itselleni analysoitavaksi kaikkien opettajien vastaukset avoimeen kysymykseen, jossa pyydettiin omin sanoin kuvailemaan, mitä aihekokonaisuus Ihmisenä kasvaminen tarkoittaa. Aivan liikutuin, miten hienosti opettajat olivat kysymykseen vastanneet. Lähes jokaisessa vastauksessa otettiin huomioon yksilön kasvun lisäksi yhdessä kasvaminen ja toisen huomioonottaminen. Muutamia lainauksi vastauksien joukosta:

”Oikea ja väärä, ihmisoikeudet, toisen huomioonottaminen, yhteisistä sopimuksista kiinni pitäminen, itsen ja toisten kunnioittaminen.” ” Omaksi persoonaksi kasvamista, oman itsensä ja myös toisten erilaisuuden hyväksymistä. Suvaitsevaisuutta, toisten ihmisten huomioonottamista.” ” Oivaltaa, että kaikki omat valinnat ja teot koskettavat muita ihmisiä, yhteiskuntaa jne. Minäkeskeisyys väistyy pikku hiljaa taka-alalle.” ”Tasapainoista elämänhallintaa. Psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen kasvu. Yksin ja yhdessä toisten kanssa kasvamista.” ” Ymmärryksen lisääntyminen omasta itsestä ja omasta oppimisesta. Lisäksi ymmärryksen lisääminen kanssaihmisistä, vuorovaikutuksesta ja ihmisyydestä. Myös eettisiä ja moraalisia kysymyksiä varsinkin näinä aikoina.”

Huomenna on käsittelyvuorossa Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys. Tämä on mielenkiintoista puuhaa. Ja ainakin tämän päivän vastausten perusteella meillä on viisaita opettajia. Ei ehkä sittenkään ihme, että Newsweek rankkasi suomalaisen kasvatuksen ja koulutuksen maailman parhaaksi. Eikä  se pelkkästä Pisa-menestyksestä taida johtua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: