Tutkimusmatkalla ehkä eniten itseen

lokakuu 20, 2010 at 10:06 am (Matkakertomuksia, Tutkimus) ()

Dewey (1902) vertaa opiskelua ja tutkimusta kartantekoon. Tutkimusmatkailija piirtää kokemustensa perusteella karttaa tutkimastaan alueesta. Tutkimusmatkailijan pitää kulkea myös syrjäisiä ja mutkittelevia polkuja, jopa harhailla, voidakseen piirtää  mahdollisimman hyvin maastoa kuvaavan kartan. Metafora tutkimusmatkailijasta ja kartasta ei taida olla kovin omaperäinen, mutta siitä huolimatta se kuvaa mielestäni erittäin hyvin tutkimuksen tekoa.

Tämä opiskeluaikani, tai pitäisikö sanoa tutkimusaikani, on ollut monella tapaa itselleni merkityksellistä. Itse asiassa oppiminen on jopa mukavampaa kuin opettaminen, vaikka lukeudunkin mielestäni kutsumusopettajiin. Tutkiminen on niin kiehtovaa, että toivoisin voivani tehdä sitä vielä joskus myöhemmin lisää.

Tutkimusmatkailijana minusta on ollut parasta se, että vieraan maan poluilla tulee vastaan ihmisiä, joiden kanssa osaakin yllättäin puhua samaa kieltä. Jonkun kanssa kumartuu juomaan samasta lähteestä, jonkun toisen kanssa pysähtyy tarkastelemaan suurennuslasin kanssa mielenkiintoista kasvia ja jää odottamaan, että se aukaisisi terälehtensä. Jonkun kanssa kiipeää korkealle mäelle ihailemaan maisemaa ja jonkun toisen  kanssa istuu putouksen äärellä ja kuuntelee sen kohinaa.

Itse en ole riittävän taitava ja tarkka piirtämään täysin maisemaa vastaavaa karttaa, eikä se toisaalta ole edes mahdollista. Karttaan ei koskaan merkitä mitään elollista ja liikkuvaa, ja juuri ne kiinnostavat itseäni eniten. Mielummin otan tutkimusmatkallani valokuvia. Joskus nappaan maisemasta panoraamakuvan, jota katsellessa voi löytää maisemasta sellaisia yksityiskohtia, joita ei ensisilmäyksellä ole huomannut lainkaan.  Vielä tärkeämpää on zoomata kamera joskus sellaiseen kohteeseen, jota ei itse asiassa haluaisikaan nähdä ja jota on vaikea katsella.

Maastossa vaeltamisen jälkeen saattaa tehdä mieli hypätä jonkun kanssa seuraavaan junaan, antaa maisemien vilistää silmissä ja matkustaa perille asti jonnekin, minne vain, uuteen paikkaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: