Opiksi kaikki

lokakuu 28, 2010 at 1:37 pm (Opetuksen eheyttäminen, Oppiminen ja opetus, Uncategorized) (, , )

Olen syksyn aikana osallistunut erinomaiselle Conference English -kurssille. Tämän kurssin toimintaperiaatteet ovat juuri saman suuntaisia  kuin mitä peräänkuulutan kouluopetukseen. Kurssi rakentuu todellisen asian ympärille ja ohjaa siten kokonaisvaltaiseen oppimiseen, jossa yhdistyvät  teoriassa opitut asiat käytäntöön. Olemme valmistelleet syksyn aikana kurssin sisäistä CSI-konferessia ja harjoitelleet mm. kirjeen kirjoittamista vieraileville plenaristeille ja opetelleet kertomaan jotain Suomesta heille. CSI-lyhenne tulee sanoista Cross-Scientific Issues. Me kurssilaiset olemme eri  tieteenaloilta ja aiheet vaihtelevat nanoteknologiasta lähiöiden kehittymiseen ja tämä onkin mielenkiintoista. On ollut mukava vaihteeksi keskustella muidenkin kuin kasvatustieteilijöiden kanssa.

Erityisen paljon olen oppinut siitä, millainen on hyvä abstrakti ja powerpoint-esitys. Ajattelin kurssille mennessä, että pääsen helpolla, kun olin juuri tehnyt abstraktin ja esitelmän Eceriin. Mutta kumpikaan niistä ei täyttänyt kurssin kriteereitä. Ecer-abstrakti oli monta kertaa pidempi kuin CSI-konferenssin vaatimat 200 sanaa. Sorruin ensin helppoon ratkaisuun ja otin pätkiä sieltä sun täältä pitkästä abstraktistani ja ajattelin, että se on siinä… En myöskään noudattanut kirjaimellisesti kurssilla annettua ohjetta siitä, että abstraktissa tulisi olla osat: Purpose, Methods and Results/Conclusions…Posket punaisena sitten kuuntelin hiljaisuutta, kun muiden olisi pitänyt kommentoida absraktiani. Näin sen silloin itsekin ikään kuin ulkopuolisen silmin, esimerkiksi luonnotieteilijän silmin, jolle käsitteet kommunikatiivinen toiminta ja hermeneuttinen kehä eivät välttämättä sano mitään. Vahingosta viisastuneena korjasin abstraktini lukijaystävällisemmäksi, ja siitä tulikin hyvä tällä toisella yrityksellä. 

Ecerissä olin lukenut esitelmän paperista ja powerpoint-dioilla oli jokseenkin samat sanat…. Tiesin kyllä silloinkin, että hyvä esitys ei ole sellainen. CSI-kurssille tein uudet diat, joissa oli vain avainsanoja ja harjoittelin esitystäni ääneen monta kertaa niin, että pystyn sen esittämään  pelkkien diojen avulla. Aikamoinen haaste oli myös 10 minuutin aikaraja. Sain silti sanani ja tärkeimmät asiatkin mahtumaan vaadittun ajan sisään.

Tänään oli sitten Se  Tärkeä Konferenssipäivä, jota taisin jännittää jopa enemmän kuin kansainvälistä kasvatusalan suurinta konferenssia silloin elokuussa. Toimin ensimmäisen esityksen puheenjohtajana,  mutta oma esitykseni oli valitettavasti vasta viimeisenä. Esitykseni sujui jokseenkin suunnitelmien mukaan lähes loppuun asti.  Mutta sitten lauseessa, jonka olisi pitänyt olla ns. loppuhuipennus, tuli tärkeän sanan kohdalla täydellinen blackout, en todellakaan saanut sanaa suustani, vaan häkellyin ja sökelsin jotain käsittämätöntä.  Vaikka olen mielestäni spontaani ja hyvä improvisoimaan suomeksi, en kykene siihen vielä lainkaan englanniksi. Harmitti! ! Ensi viikolla sitten katsomme esityksemme videolta. Sekin tulee olemaan varsin opettavainen kokemus.

Ilmeisesti sain kuitenkin muilta kurssilaisilta sympatiapisteitä, sillä monessa palautelapussa oli kirjoitettu varsinaisen arvioinnin lisäksi kannustavia kommentteja, jotka oikeasti lohduttivat. Jonkunhan se on mokailtavakin, eikö. Taidan kuulua niihin, ketkä oppivat parhaiten kantapään sekä yrityksen ja erehdyksen kautta ja joskus saattavat viisastua vahingostakin. Mutta jatketaan harjoitusta. Olen alkanut kaikesta huolimatta nauttia englannin opettelusta ja oppimisesta. Lähtötasoni huomioon ottaen (=ei sanottavasti harjoitusta lukion jälkeen = melkein 30 vuotta sitten) olenkin oppinut jo todella paljon.

Se lause, jossa sekosin, kuuluisi näin: To myself, action research  is a kind of journey to self-discovery. En löytänyt millään tuota sanaa self-discovery. Nyt oli tosin vain sana hukassa. Aiemmin mulla luki kännykän logona: Etsin itseäni, oletko nähnyt muo?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: