Iäti

lokakuu 30, 2010 at 8:58 am (Musiikki, Uncategorized) (, , )

En aikaisemmin ole ollut CMX:n varsinainen fani, sillä olen hieman yksinkertaisemman musiikin ystävä  ja koin, että CMX:n lauluissa on liikaa sanoja ja ”meteliä”. Tosin kyseessä saattoi olla sekin, etten aikaisemmin ole asettunut kuuntelemaan CMX:ää kunnolla. Mutta nyt tämä Iäti-levy on kuin suoraa puhetta  juuri minulle. Monet lauluista avautuvat henkilökohtaisella tasolla. Levyn teemana on mielestäni tietoisuus siitä, että maailma on matkalla kohti väistämätöntä tuhoa, mutta toisaalta tämän teeman rinnalla on vahvasti esillä toivo. Hyvä niin, sillä ”ilman toivoa me kaikki luovutamme” (Harwey Milk).

A.W. Yrjänä sotii selvästi apatiaa vastaan. On helppo sulkea silmät ja korvat kaikelta maailmantuskalta: ”Älä näe mitään, älä kuule mitään, älä tunne mitään, älä kysy!…Huomiseen on vielä matkaa, sen koitto näyttää ydinaseen räjähdykseltä.”(Sateenkaaren pää) ”Nyt on yli-ihmisen loputon päivä, sen on määrä kattaa ikuisuus. Ken kuulee, kun kuuntelee; Natisee pian kosmoksen kudelmat liitoksistaan.”  (Kuoleman kulkumies) Taistelutahtoa sekä henkilökohtaisella että globaalimmallakin tasolla valaa biisi Taistele:  ”Kun kaikki on viety taistele! Kun kaikki on turhaa taistele! Nukkuu nukkuu toivo raunioiden alla nukkuu.”

Levyn nimibiisi Iäti kuvaa  kuinka tunnemme tuskaa ja kuinka siitä huolimatta elämme ja kiipeämme kuka millekin mäen harjalle vain nähdäksemme.  ”Unessani katson kuinka miestä murhataan….Mistä kuuluu ääni tuo mi käskee jatkamaan syvempään. Kuka seinän takana itkee, kuka mitäkin ristiä kantaa, kuka minkäkin mäen harjalle, nähdäkseen puutarhan viimeisen ruusun, kuullakseen haipuvan sävelen.”

Henkilökohtaisesti koettua ovat laulun Kappaleina tunnelmat: ”Jos auon suutani se liekkiin leimahtaa. Jos kuljet kansani, me eksymme varmasti. Niin kappaleina sinä olet, niin kappaleina. Niin kappaleina minä olen, niin kappaleina.” Erotunnelmia löytyy kappaleesta Kättenpäällepanijat: ”Toivon, että tiesi sinne onnellinen aina on. Olet poissa ja minä en ole kukaan, nämä huoneet on mustat…Murhe niin kuin aisti on yli muiden aistien. Se huutaa: Näihin juhliin kutsuttakoon kaikki, mikä kerran katoaa. Tiedän sinusta liikaakin, tiedän sinusta melkein kaiken.”

Ja kuitenkin on se toivo ja usko uuteen päivään: ”Pian, sano minulle pian, että vielä on aikaa. Pian, sano minulle, että tarina vasta alkaa…” (Linnunrata) ”Kun aamulla laulun muistat, tiedät et oo täysin lohduton. Melko varma joka askel on, vaikka välillä onneton.” (Laulu todellisuuden luonteesta) Ja usko siihen suurimpaankin: Rakastavaiset  makaa lumessa, kuvittelee enkeleitä näkevänsä kylmyydessä, tuijottavat tähtitaivaan kaariholvin valoharsoon. Käsi käteen pujotettu, kylki kylkeen kii.” (Linnunrata)

Levy on hieno. Olen erityisesti lyriikan ystävä, ja tällä levyllä se on pääosassa, mutta myös musiikki kantaa ja säestää sitä erinomaisesti. Kannattaa kuunnella itse!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: