Mitä kuuluu?

marraskuu 2, 2010 at 3:31 pm (Rakkaus, Välittäminen) (, )

Yksi periaatteistani opettajana on se, että aloitan jokaisen päivän kysymällä lapsilta, mitä heille kuuluu. Pikku juttu, mutta ilmeisesti tärkeä, sillä kovin mielellään ainakin 1-2 luokkalaiset kertovat kuulumisiaan.

”Mitä kuuluu ?” voi olla vain retorinen kysymys, johon ei odotetakaan vastattavan muuta kuin ”ihan hyvää”. Eikä kaikille muuta haluakaan vastata, joko suojellakseen kysyjää tai itseä. Mutta sitten on olemassa niitä ihmisiä, joita ei ole ehkä edes nähnyt pariin vuoteen, mutta joiden kysymys: Mitä kuuluu, saa pirauttamaan pari kyyneltä ja vuodattamaan päällimmäiset murheet vaikkapa kaupan maitohyllyllä. He ovat sellaisia ihmisiä, jotka tuntuvat välittävän ihan oikeasti siitä, mitä toiselle kuuluu.

Oma diabetes-lääkärini on myös sellainen ihminen. Harvinainen lääkäriksi, sillä vaikuttaa  tosiaan siltä, että hän on kiinnostunut potilaasta kokonaisvaltaisesti, eikä vain tämän haimasta. Joka kerta tämä sympaattinen  lääkäri kysyy, mitä kuuluu ja katsoo suoraan silmiin. Tällä lääkärillä on muuten harvinaisen lämpimät ja iloiset ruskeat silmät. Ja hänelle tulee myös aina vastattua  ihan oikeasti, mitä kuuluu.  Soisin, että tällaisia inhimillisiä lääkäreitä olisi enemmänkin, ja olen todella iloinen, että kohdalleni on osunut sellainen. Hän on tämän taudin valon pisaroita.

Liian harvoin ihan lähimmät ihmiset jättävät kysymättä toisiltaan, mitä kuuluu. Vanhempi ei kysy lapselta, eikä lapsi vanhemmalta, aviopuolisoista puhumattakaan. Ehkä oletetaan, että tiedetään kysymättäkin, tai sitten suojellaan itseä tai toista. Halutaan uskoa, että kuuluu ihan hyvää tai ainakin sitä samaa, mitä ennenkin, mitä se nyt sitten mahtaa sisältääkään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: