Turva traditiossa

marraskuu 28, 2010 at 9:15 pm (Aika, Arki/juhla, Politiikka, Yhteiskunta) (, )

 Kasvatustieteen päivillä pohdin kovasti yhdessä muiden kanssa, kuinka voisi laajentaa näkökulmaa, rikkoa rajoja, tehdä asioita toisin, etsiä vaihtoehtoja, hyväksyä erilaisia lähestymistapoja eli laittaa edes jotenkin kapuloita systeemin rattaisiin.  Risto Ikonen havainnollisti hyvin systeemin lähes järkähtämättömän toimivuuden ja  kuinka ihminen tuntee   itsensä sen edessä helposti voimattomaksi.  Ikosen mukaan ”system error” olisi kasvatuksen välttämätön ehto. System error ideoi toimintamalleja, jolla systeemi saadaan toimimaan itseään vastaan, avaa vaihtoehtoisia näkökulmia ja tapoja toimia. Juuri niin pitäisi juuri nyt tehdä. Ei siis saisi olla liian kiltti eikä  liian laiska tai välinpitämätön. Esimerkiksi meidän opettajien tulisi tiedostaa vapautemme käyttää omaa  järkeämme. Se on Kantin mukaan kypsyyden ja aikuisuuden merkki. Deweyn mukaan pitäisi kysyä, millä oikeudella yhteiskunta toimii niin kuin se toimii. Ovatko toiminta ja sen seuraukset hyväksi vai pitäisikö tehdä jotakin toisin? ”Valtio on jotain, jota on tarkkailtava, tutkittava ja etsittävä. Kun sen muoto on kiteytynyt, se olisi jo melkein samassa luotava uudelleen” (Dewey, Julkinen toiminta ja sen ongelma)

Vaikka peräänkuulutankin muutosta, on jotain, mitä en halua muuttaa. Minusta on ihanan turvallista ajatella, että vaikka en tiedäkään, missä asun vuoden päästä, tiedän kuitenkin, että ripustan advettiaikaan jouluverhot ja otan esiin kynttelikön, johon sytytän kynttilöitä neljänä peräkkäisenä sunnuntaina. Todennäköisesti aloitan myös päivittäiset joulusiivoukset hiljalleen laatikko kerrallaan. Kaikki tämä pitää minut kiinnittyneenä johonkin, etten joudu aivan tuulen riepottamaksi.

Mainokset

3 kommenttia

 1. Jukka said,

  Tässä tulikin aimo annos sitä substanssia. Eikös tämä mene jo enempi filosofian puolelle? Mielenkiintoista huomata että tälläkin saralla mietitään muutos-asioita. Minusta muutos on leivottu syvälle meihin, jos katsoo maailmaa Darwinin silmin. Osa voi olla perfektionismia, kova himo tehdä asioita paremmin, aina vaan paremmin. Ilman muutosvimmaa petraaminen voi olla vaikeaa.

  En taida olla ainoa joka näkee jämäkkiä rakenteita opetusrintamalla, tsemppiä näihin talkoisiin:) … Ja rauhaisaa joulun odotusta. Jukan joulu alkaa YL’n konsertilla – ja sekään perinne ei muutu.

  • Päivi Kujamäki said,

   Hyvää adventtiaikaa sulle myös! (Se oli tosiaan kasvatuksen historian ja filosofian teemaryhmä, jossa Ikonen piti esitelmän.)

 2. Marika Tervahartiala said,

  Itsekin olen viime aikoina huomannut itsessäni anarkistisia ja muuten vaan kaiken kyseenalaistavia ajatuksia. Alkaen elämän tarkoituksesta ja päätyen pikkuasioihin, kuten imurin säilytyspaikkaan. Miksi, miksi ja miksi? Aina vaan miksi? Entä jos en tahdo tai tahdonkin? Tehdä näin tai toisin. Se on riipivää ja hyvää. Kysyä aina uudelleen. Samoilla vesillä siis kalastelemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: