Maailman paras maa?

joulukuu 6, 2010 at 11:35 am (Politiikka, Yhteiskunta, Uncategorized) (, )

Tänään on taas Tuntemattoman sotilaan päivä. Hieno kirja ja elokuva, sekä varmasti teos, joka yhdisti suomalaisia kansakuntana. Sota ja sen jälkeinen jälleenrakennustyö ovat olleet suomalaisen identiteetin kulmakivet. Kuitenkin mietin, kuinka kauan meillä on varaa tarrautua menneisyyden urotekoihin, kun samaan aikaan  kotirintamalla käydään ankaraa taistelua, jossa menehtyy tai invalidisoituu työkyvyttömäksi pataljoonittain väkeä, kun Suomea myydään pala palalta ylikansallisilla markkinoilla.

Suomikuva ei ole enää särötön ja yhtenäinen. Toisaalta on jatkuvaan kasvuun tähtäävä suurten puolueiden Suomi, jonka imagoa kiillotetaan ja jota maailmalla edustavat ainakin pisa, Nokia ja talvisota. Mutta onko meillä vielä talvisodan henki, jonka mukaan kaveria ei jätetä. Ehkä kyse onkin nyt siitä, kuka on kaveri. Onko kavereita vielä silläkin puolella, joiden Suomi on murheellisten laulujen maa: leipäjonojen, syrjäytyneiden, asunnottomien, uupuneiden ja työttömien maa. Ovatko kavereita yksinäiset vanhukset märissä vaipoissa ja huostaanotetut lapset tai maahanmuuttajat ja turvapaikkaa hakevat?

Tämän päivän lehdessä oli kuitenkin positiivinen uutinen: Suomalaisen Työn Liiton ja Woima-säätiön kansallisten arvojen kartoitustutkimuksen mukaan arvoista tärkeimpänä suomalaiset pitävät demokratiaa. Nykydemokratian ei kuitenkaan koeta tarjoavan kunnollisia mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Vaikuttaminen ei myöskään onnistu sivusta seuraamalla, joten nyt olisi varmasti aika hoitaa ne asialliset hommat ja olla sitten muuten kuin Ellun kanat. Ei meidän tarvitse olla maailman paras maa, mutta soisin, että olisimme vielä hyvinvointivaltio. Paleface ottaa hyvin tähän kantaa.

 

Mainokset

5 kommenttia

 1. iidams said,

  ”Ei meidän tarvitse olla maailman paras maa, mutta soisin, että olisimme vielä hyvinvointivaltio.”
  Tässä on minun mielestä erittäin hyvä oivallus. Tärkeintähän on, että suomessa on hyvä elää ja asua, ei se, että se luokitellaan ja rankataan joidenkin kasvottomien tutkimuksten mukaan maailmalla listojen kärkeen.

 2. jukka said,

  suomi on paras maa, paras maa suomalaisille. hieno päivä, lippu salossa ja kaksi kynttilää ikkunalla – ja vielä oikein kaunis talvipäivä, tänne etelään on ainakin tullut lunta oikein urakalla.

  ”…kotirintamalla käydään ankaraa taistelua, jossa menehtyy tai invalidisoituu työkyvyttömäksi pataljoonittain väkeä, kun Suomea myydään pala palalta ylikansallisilla markkinoilla.” tuosta sun tekstistä voi lukea kritiikkiä kapitalismiin ja kansainvälisiin markkinoihin. linkola skenaarioiden mukaan 1900-luvun alun agraari-yhteiskunta on ainoa ratkaisu maailman pelastamiseen, hänen lisäksi kovin moni muu ei taida unelmoida siitä. itse uskon vahvasti näihin ylikansallisiin markkinoihin, saan palkkani sieltä, ja se on se pelikenttä missä sitä nykyajan ”talvisotaa” käydään. suomalaiset pärjää siellä ihan kivasti, ja se tuo leivän moneen pöytään. toinen vaihtoehto on sitten tuo linkolan ajatus. uskotoko siihen?

  on totta että tuloerot kasvaa, suomessa ja maailmalla erityisesti. minusta on hienoa että tällä kohtaa ihmiset ei jää valittamaan sohvalle vaan tarttuvat hommiin. joensuussa on innokkaita aktiiveja, karjalan apu-ryhmässä, auttavat meitä vielä surkeammin pärjääviä venäjän karjalan lapsia ja perheitä. työtä kavereiden hyväksi. tietysti omaa ajatteluani leimaa vahva luterilainen työn etiikka – kaikki ei taida suhtautua työhön ihan samalla tapaa. ei meillä taida vielä niin hyvin mennä, että työtä voisi jättää kavereille.

  on hyvä että uskoa demokratiaan riittää. herodotos ei ollut sen suurimpia ystäviä. kun katsoo tämän päivän menoa, alan enemmän kallistua hänen ajatuksiinsa – ne on aika tuoreita 2500 vuoden jälkeen.

  hyvää itsenäisyyspäivää!

  • Päivi Kujamäki said,

   Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa! Ehkä mä sitten taidan todellakin unelmoida Linkolan tavoin jostain pienemmistä ympyröistä, ainakin esimerkiksi siitä, että kouluruoassa panostettaisiin lähiruokaan eikä siihen halvimpaan vaihtoehtoon, joka lennätetään jostain kaukaa. Luontoakin ajatellen se olisi parempi.
   Sun on tietty pelattava ja ”sodittava” omalla kentälläsi. Mä en vaan itse tunne niitä pelikenttiä, enkä taitaisi siellä pärjätäkään. Minusta suomalainen hyvinvointivaltio on ollut tosi hieno asia, mutta jotenkin pelkään, että se on murenemassa. Hienoa tietty, että on hyväntekeväisyyttä, mutta se on vähän toinen asia kuin se, että esim. me 1960-luvulla syntyneet saatiin ilmainen koulutus, terveydenhoito yms, eikä tuloerot olleet silloin mun lapsuudessa niin suuret kuin nyt.

   • jukka said,

    soininvaara on kirjoittanut vastikään tästä ihan kirjan, miten tää meidän malli kestäisi jatkossakin. sen kaverin ajatuksenjuoksu vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta, pitää hankkia se opus. linkolan tavallaan kunnioita, mies tekee mitä sanoo. ymmärsin kyllä että se soininvaaran lääke on kaikkea muuta kuin helppo, poliittisesti ja muuten. ihmiset ei oikein tykkää muutoksista, se on taas kertaalleen nähty kun monissa maissa aletaan kiristämään vyötä.

    yksi asia mitä en ymmärrä ollenkaan, on tuotantotalouden mittareiden istuttaminen kasvatukseen (toi sun kouluruokavertaus), ei se tarhaan ja kouluun kuulu. olin ihan järkyttynyt kun tyttäreni tarhassa puhuttiin aikoinaan tuottavuudesta ja kustannussäästöistä – ihan kuin lapset olisi liukuhihnalta suollettavia peltilaatikkoja.

    nyt varmaan voi jo sammuttaa nuo kynttilät.

   • Päivi Kujamäki said,

    Soininvaaran ajatukset ovat kyllä varmasti lähempänä omiani kuin Linkolan. (Oli meilläkin muuten kynttilät ja lippukin salossa.) Nimenomaan markkinatalouden kilpailu ei saisi yltää niihin palveluihin, jotka koskevat lapsia, vanhuksia ja sairaita.Hyvää työviikkoa! Ja hyvähän mun on täällä kotona kirjoitella, kun ei tarvitse juuri tällä hetkellä muuta tehdä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: