Ajan rattailla

tammikuu 17, 2011 at 3:22 pm (Aika, Elämä, Ihminen)

Kävin viime viikolla keskustelemassa tulevasta lukemaan opettamisen kurssista sitä aikaisemmin vetäneen opettajan kanssa. Hän on opettanut minuakin aikoinaan OKL:ssa. Lämminhenkinen ja avoin keskustelumme sivusi tulevan kurssini lisäksi kaikenlaista elämään liittyvää. Olin erittäin kiitollinen ja iloinen, että sain käyttööni ison nivaskan materiaalia, jota tämä opettaja on vuosien mittaan kerännyt, ja vielä sen lisäksi kaupan päälliseksi elämänohjeitakin, ainakin rivien välissä. Ihmettelimme yhdessä, miten elämä tuo eteen kaikenlaista ja miten täällä ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Kun tämä edeltäjäni puhui puhelimeen, lueskelin työhuoneen seinälle koottuja mietelauseita ja ajatuksia. Erityisesti itseäni kosketti juuri siksi päiväksi monistettu Jane Austenin ajatus: Mikset nauttisi elämästä heti? Miten usein onnen tuhoaakaan tyhjänpäiväinen valmistautuminen. Vaikka kieltämättä valmistaudunkin mielelläni tuleviin asioihin,  tuo ajatus jotenkin lohdutti tässä elämäntilanteessa, jossa en ole aivan varma oikein mistään tulevasta. Toisaalta onneksi minulle on ominaista myös sellainen huolettomuus, etten juuri sillä hetkellä, kun jotakin todella tapahtuu, ajattelekaan mitään muuta. Ja koulussahan tapahtuu joka hetki jotakin sellaista, missä on aivan luonnostaan pakko olla täysipainoisesti läsnä; tässä ja nyt. Erityisen mukavia olivat viime viikon käsityötunnit, kun askartelimme avaruusteemaamme liittyen avaruusolentoja ja -aluksia kaikenlaisesta kierrätysmateriaalista, kuten vessapaperirullista, munakennoista sekä  tietokoneen ja kellon osista. Avaruusalukset lapset halusivat spontaanisti tehdä pareittain, ja työskentely sujui tosi sopuisasti.

Torstaina tein reissun Tampereelle kuuntelemaan Timo Purjon väitöstä: Väkivaltaisesta nuoruudesta vastuulliseen ihmisyyteen. Väitöskirjan avainkäsitteitä olivat rakkaus ja hyvä tahto, sekä niiden herättäminen nuoressa. Tampereen reissulla tapasin myös mukavia ihmisiä, joten oli helppoa olla läsnä juuri siinä, missä oli. Tosin aikaisin perjantaiaamuna heräsin surullisena. Ehkä se tuntematon tulevaisuuskin ahdisti, mutta eniten olin surullinen siitä, että elämä on niin lyhyt.Välttämättä ei ehdikään tehdä kaikkea sitä, mitä haluaisi. Tai jotkut asiat eivät ole enää  mahdollisiakaan, vaikka aikaa olisi, vaan ne ovat peruuttamattomasti jo takana. Kaiken lisäksi tuntui kuitenkin siltä, että vanhan nahkani sisällä on edelleen se kuusitoistavuotias tyttö, jolla on ne samat halut ja viettymykset, joita Dewey kuvaa lapsen viettymyksiksi: sosiaalinen viettymys, joka ilmenee keskustelussa ja viestinässä, viettymys tutkimiseen ja keksimiseen, viettymys tekemiseen sekä viettymys taiteelliseen ilmaisuun. Silloin kuusitoistavuotiaana ei aikaa ajatellut, sillä sitä oli melkein äärettömästi. Nyt tätä ajan rajallisuutta olen aika ajoin itkeskellyt aikaisemminkin, mutta  onneksi aina joku asia tai ihminen saa surkeuden unohtumaan ja tarttumaan juuri meneillään olevaan hetkeen, sillä mikset nauttisi elämästä heti? Aika on arvokasta ja elämä todellakin lahja. Sellainen lahja, mikä pitää avata ja jonka sisällä on uusi paketti, joka pitää avata ja sen sisällä on taas uusi paketti, joka pitää avata…

PS. Deweylle  lapsen viettymykset olivat opetuksen lähtökohtia. Huomasin, että tästä listasta puuttuu yksi viettymys, joka on ylitse muiden. Ehkä sen voisi kyllä laittaa sosiaalisuuden alle, mutta se on enemmän kuin pelkästään sosiaalisuutta. Se on se viettymys, joka meillä on jo heti synnyttyämme ja käsittääkseni se viettymys meillä on kuolemaamme asti. Se on se “ihmisen ikävä toisen luo”, josta jo Nenäpäivän Irman kohdalla mainitsin. Viettymys sekä henkiseen, että erityisesti fyysiseen läheisyyteen. Ehkäpä sen aamuahdistukseni taustalla oli myös kysymys, silittääkö kukaan minua silloin, kun olen vanha ja ryppyinen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: