Mikä minä, missä, milloin ja kenen kanssa?

helmikuu 6, 2011 at 1:57 pm (Elämä, Ihminen, Uncategorized) (, )

Ihan noin relativistinen ja postmoderni ei  minäkuvani kuitenkaan ole kuin tuosta otsikosta voisi kenties uumoilla. Monet julkisuuden ihmiset kertovat lööpeissä löytäneensä itsensä. Vielä viisi vuotta sitten suhtauduin itsensä etsimiseen ja löytämiseen hieman ylimielisesti. Silloin kännykässäni oli logona vitsiksi tarkoitettu: Etsin itseäni. Oletko nähnyt muo? Samaan aikaan soittoäänenä oli Love and marriage, niin ikään kai jonkinlaisena vitsinä. Muistan elävästi, kuinka silloin selaillessani naistenlehteä, törmäsin myös näihin lööppeihin, joissa kerrottiin itsensä löytämisestä ja ajattelin, että onneksi minun ei tarvitse etsiä itseäni. Minä olen minä ja sillä sipuli, amen,plottis! Elämä oli tasaista, (jollei ota huomioon lähes jokavuotisia remontteja.) Määrittelin itseni paljolti muiden kautta: Olin kolmen tytön äiti, ekaluokkalaisten opettaja, proffan vaimo ja yläkuonalainen, joka asui vanhalla koululla. En oikeastaan sen kummemmin pohtinut, mitä muuta olen. Oikeastaan siihen ei ollut edes aikaa, sillä kaikki nuo edellä mainitut suhteet pitivät minut koko ajan pienessä liikkeessä ja työn touhussa.

Mutta ylpeys käy lankeamuksen edellä. Elämä heittääkin yllättäin eteen asioita, joihin on reagoitava uudella tavalla. Kaikki tuttu ja turvallinen onkin yht`äkkiä vaarassa sortua ympäriltä. Oma reagointi uusiin, muuttuviin olosuhteisiin saattaakin olla niin yllättävä, ettei enää itsekään tunnista itseään. ”Joharin ikkunan” mukaan persoonallisuus muodostuu nelikentästä, johon kuuluvat yksityinen alue, tunnettu alue, sokea alue ja salattu alue.  Välähdykset sokealta, tiedostamattomalta alueelta voivat olla sellaisia, joista ei pidä ollenkaan. Silloin onkin kysyttävä, kuka ja miksi olen, ja mitä oikein haluan. Kravun on vaihdettava kuorensa, mikä on kivulias toimenpide. http://www.raputieto.net/ravut_suomiravut_biologia_kasvu.htm 

Silloin on jälleen kuin herkkä murrosikäinen, joka kiinnittää huomionsa siihen, miten muut määrittelevät häntä. Se tosin on petollinen pohja; joskus määritelmät imartelevat itseä, toisinaan eivät, mutta koskaan ne eivät ole koko totuus.  Sillä sen olen huomannut, että määritelmät samastakin ihmisestä voivat olla aivan vastakkaiset sen mukaan, kuka määrittelee ja missä tilanteessa.  Kaikki tuntevat varmaan tarinan kuudesta sokeasta miehestä, jotka menivät tapaamaan norsua tutkiakseen, millainen se on. Yksi tunnusteli kylkeä ja arveli norsun olevan seinän kaltainen ja toinen tarttui torahampaaseen, jonka perusteella hän arveli norsun muistuttavan keihästä…Ihmiseen sisältyy myös salattu alue, jota hän ei edes itse tunne. Siinä mielessä ihminen on kuin avaruus;  ääretön ja  monin paikoin määrittelemätön.

Mutta kai jotain pysyviäkin ominaisuuksia on. Jos itse yritän määritellä itseäni, huomaan, että ominaisuuteni ovat perin yleisinhimillisiä ja keskenään jopa ristiriitaisia: Ensimmäisenä on halu yhteyteen toisten kanssa, mutta toisaalta myös halu säilyttää tietynlainen koskemattomuus, se oma ”luonnonsuojelualue”, reviiri, jolle vain harva pääsee. Olen siis sosiaalinen, mutta myös pidättyväinen. Toiseksi on  halu elää ja toteuttaa kutsumusta. Olen siis aktiivinen ja määrätietoinen. Lisäksi huomaan itselleni olevan ominaista toimia hetken mielijohteesta intuitiivisesti sekä selvitä kiperistä tilanteista säikähdyksellä.  Olen siis impulsiivinen ja onnekas. Jo lukiossa yksi luokkakaveri määritteli minut näillä sanoin: Kiti se putoaa aina tassuilleen. Teinarissa luki silloin: Luota elämään niin kuin lintu luottaa ilmaan. Ei kai tässä muuta voi tehdäkään.

Mainokset

1 kommentti

  1. joannapingky said,

    Hi päivi, your mik min miss milloin ja kenen kanssa post is really one particular of the most beneficial substance that :-bd.
    Dont forget to visit back my blog (http://downloadmp3indonesia.net/), glad to meet you… Thanks…,Best!!! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: