Kaikki polut vievät samalle valtatielle

maaliskuu 11, 2011 at 2:41 pm (Elämä, Oppiminen ja opetus) (, )

Ainakin nyt tuntuu siltä, että kaikki polut tosiaan vievät samalle valtatielle. Eilen oli erittäin positiivisella tavalla tiivis ja tiheä päivä. Se alkoi sillä, kun avasin yhtä aikaa sekä facebookin että Hakkaraisen ja kumppaneiden kirjan Tutkiva oppiminen. Kirjasta oli aikomus referoida joitakin valittuja paloja opiskelijoilleni iltapäivän demolle, mutta silmiini osuikin facebookissa viesti, että Hakkarainen puhuu juuri sillä hetkellä tutkivasta oppimisesta Otavan opistolla. Lisäksi oli linkki, jonka avulla pystyin seuraamaan  esityksen netissä. Eläköön sosiaalinen media ja Otavan opisto! Sain sytyttävästä esitelmästä varmasti enemmän irti kuin olisin ehtinyt aamupäivän aikana selvittää kirjasta, joka mielestäni on kirjoitettu tietyllä ”tutkimusslangilla” ja vaatii siksi ”suomentamista”.  Sainkin Hakkaraisen esityksestä helposti kokoon ne pääpointit, jotka opiskelijoiden tulisi mielestäni ottaa huomioon tehdessään jaksosuunnitelmaa, jossa tutkiva oppiminen on punaisena lankana. Hakkarainen sanoi mielestäni kirjoittamisestakin hyvin: ”Kirjoittaminen on väline ajatella, ja pitkäaikaisen kirjoittamisen myötä tapahtuu aivojen ja mielen uudelleen muotoutumista”. Tämä taas linkittyi päässäni siihen Tragetonin lukemaan oppiminen kirjoittamalla -periaatteeseen, jossa ideana ja tavoitteena on erityisesti muutos kuluttajasta tuottajaksi. Oppimateriaalin tuottaminen itse on myös tutkivan oppimisen periaatteita.

Sitten huomasin linkin viikon tateilijaan  Risto Ahtiin Areenalla, ja aloin kuunnella sitäkin ja ihastuin, kuinka viisaasti Ahti kiteytti juuri samoja asioita, joita olen itsekin viime aikoina pohtinut. Osa ajatuksista osui vielä yksiin Hakkaraisen ajatusten kanssa,  esim. oppilaan keskiöön nostaminen ja  mentorin merkitys. Pidän Risto Ahdin runoista ja hänen tavastaan ajatella kuvilla. ”Ilo on kaiken alku, siihen voi vain antautua. Suru on se vaate, jota täällä joudutaan pitämään ilon päällä.” (RA) Siltä suru tosiaan tuntuu, kuin raskaalta palttoolta, jota ei aina jaksa tai pysty riisua yltään. Mutta jotenkin lohdutti tuo ajatus, että ilo on se ihmisen perimmäinen olomuoto. Tämä on taas se sama karjalaisten ajatus: Ilo pintaan, vaikka sydän märkänisi. Se voi kuulostaa pinnalliselta asenteelta, mutta eihän iloa edes tunnista, jos ei tunne sen vastakohtaa surua.”Mitä raskaammat vaunut, sitä vähemmän liikutaan”. ”Velvollisuus ja tavara liittyvät yhteen, ja vapaa on vasta ilman tavaraa.” Tätä olen erityisesti viime aikoina miettinyt, kuten varmaan monet kasvupiirin säännölliset  lukijat tietänevätkin. Hetkessä olemista Ahti kuvaa mielikuvalla: ”Vaunut kunnossa,  hevonen ruokittu ja kaikki vaunun ovet auki.” Jollain tapaa tämä assosioituu minulla nyt lauseeseen: Tapahtukoon Sinun tahtosi. Se on kuvannut minusta aina sellaista luottamusta elämään, mikä auttaa myös todellakin, kirjaimellisesti, elämään. Vielä parempi on mielestäni se erään papin mielikuva heittäytymisestä Pyhän hengen tuuleen. Se sopii mielestäni ohjeeksi uskontoon katsomatta. Nimenomaan Pyhä Henki on minusta se ”universaalein” jumalan olomuoto. Turvallisuushakuisuus ei ole Ahdin mielestä hyvä asenne ja eikös juuri se kahlitsekin meitä monesti.  Ahti nosti myös keskeiseksi tavoitteeksi lapsenkaltaisuuden. Siihen sain mukavasti kaikua eräältä luokanopettajaksi opiskelevalta tytöltä, joka innostui tekemään ryhmätyötä ja sanoi, että hänessä heräsi pieni lapsi. Vastasin siihen, että sitä on hyvä pitää hereillä jatkossakin, vielä näinkin vanhana.

Päivästä jäi hyvä mieli, eikä vähiten siksi, että niiden ihanien opiskelijoiden kanssa tuli ihan konkreettisesti naurettua yhdessä, syystä tai toisesta, ehkä myöhäinen ajankohtakin sai meidät ”hillittömiksi”, mutta hyvältä se tuntui. Niin, ja minkähän niminen se otsikon valtatie on? Oisko se ”yksinkertaisesti” kokonaisvaltainen oppiminen, eli elämä, ei sen ”enempää”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: