Pöperö-Maijan mietteitä ennen maailmanloppua

maaliskuu 12, 2011 at 2:30 pm (Luonto, ympäristö, maisema, Maailma) (, )

Uutinen Fukushiman ydinvoimalan räjähdyksestä järkytti tänä aamuna itseäni vielä enemmän kuin eilinen uutinen maanjäristyksestä ja tsunamista, joka sekin oli tietysti kauhea uutinen. Luonnonmullistukset ovat kuitenkin luonnollisia, mutta ydinvoimalaoiden rakentamisesta voimme syyttää vain itseämme. Ja ehkä saamme syyttää itseämme myös lisääntyneistä luonnomullistuksista. En ymmärrä, kuinka kauan Suomella on varaa pitää itseään jonain lintukotona, jonka tuottama ydinenergia on turvallista, ellei peräti terveellistä. Jotenkin korvaan kalskahti myös Säteilyturvakeskuksen tiedoite:  ”Laitokselta mahdollisesti tulevalla päästöllä ei ole terveydellistä merkitystä Suomessa.”  ”Mahdollisesti tulevalta”, HAH! Lievää vähättelyä , ellei totuuden vastaista, sillä olihan selkeästi kohonneet luvut mitattu. ”… ei merkitystä Suomessa” tällainen oman navan ympärillä pyöriminen tekee surulliseksi, siitäkin huolimatta, että STUK:n tehtävänä varmaankin on rauhottaa nimenomaan  meitä suomalaisia. Vaikka suoranaisia terveydellisiä vaikutuksia ei Suomeen asti tulisikaan niin varmasti sekä Japanin maanjäristykset että ydinvoimalan räjähdys merkitsevät jotakin myös Suomessa. Erityisesti toivon, että ne merkitsisivät jopa luopumista suunnitelmasta rakentaa lisää ydinvoimaa, mutta tämä lienee toiveajattelua. Mutta varmasti ne yhdessä merkitsevät jotain taloudellisia muutoksia ja lisäävät humanitäärisen avun tarvetta, joka alkaa  jo räjähtää käsiin Afrikan tilanteen ja aikaisemmin tapahtuneiden luonnonkatastofien vuoksi. Mutta pääasia monen mielestä tietysti on, ettei meillä täällä Suomessa ole hätää…Ja vaikka tässä vaahtoankin, tunnen itseni myös samalla erittäin voimattomaksi kaiken edessä. Mitään muuta ei kai voi tehdä, kuin  tiedostaa asia ja yrittää vaikuttaa edes omilla pienillä teoilla edes jotenkin.

Se mitä tämä tämä Pöperö-Maija ennustaa, ja jopa toivoo tulevaisuudelta, on että me hoksaisimme J.Karjalaisen tavoin: ”Hei ettekste tajuu! Maailma on globaali. Ettekste tajuu. Siinä koko juttu. Vihata on helppo. Rakastaa on helppo. Ja on niin helppo olla vaan tekemättä mitään, tekemättä mitään.” Kaikilla teoillamme on vaikutus kaikkeen. Se mitä erityisesti toivon, ja optimistisesti ennustankin on se, että me alkaisimme arvostaa paikallista ja pientä. Lähiruokaa ja paikallisia yrittäjiä. Jättäisimme kaukomatkat tekemättä ja menisimme metsään poimimaan marjoja ja sieniä. Ja pitäisimme ihmisinä ja paikallisina niitäkin, joiden naamanväri  on toinen kuin meidän ”suomalaisten”. No, enhän mä itsekään niin toimi kuin saarnaan…Mutta saattaa olla, että joudumme vielä pakon edessä niin tekemään ennen sitä maailmanloppua, joka näyttää väistämättömältä.

PS. Ai niin, entäs se tulevaisuuden energia…kun eihän se öljykään enää pitkälle riitä? Vaihtoehtoisten energialähteiden pähkäily olisi varmasti yksi tapa lisätä työllisyyttäkin. Onkohan kukaan ihan vakavasti ajatellut, miten saataisiin eloperäinen jäte meitä lämmittämään, tai varmasti on ajatellut, mutta ajatukset eivät saa markkinoiden tukea…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: