Pieni kirjakatsaus laiturilla luetuista

heinäkuu 20, 2011 at 6:41 pm (Kirjat)

Kesä ja lukeminen kuuluvat yhteen, ja tämän blogin yhtenä tavoitteena olikin kirjata muistiin lukemani kirjat, koska pääni on sellainen seula, etten enää viikon parin päästä muistakaan, mitä olen lukenut. Täytyy tosin tunnustaa, etten ole kaikkia kirjoja jaksanut tai viitsinyt käydä täällä analysoimaan, tai edes mainitsemaan. Nytkin tyydyn tekemään vain pikakatsauksen. Lopuksi arvioin kirjat vielä tähdillä asteikolla 1-5.

TEEMA: Valmistautumista vanhuuteen (jo hyvissä ajoin)

Minulla on ollut aina jonkinlainen tarve ennakoida tulevia ikäkausia, esimerkiksi aloin  lukea jo teini-ikäisenä keski-ikäisten naisten voimaannuttamiseksi tarkoitettua kirjallisuutta: mm. Doris Lessingiä, Erica Jongia ja vähän myöhemmin sitten Eeva Kilpeä,  ja Margaret Atwoodia.

No, nyt sitten tarttui kirjastosta lomalukemiseksi Philip Rothin Haamu poistuu ja Sisko Istanmäen Yöntähti…

Philip Roothin Haamu poistuu käsittelee ikääntyvän ihmisen fyysistä rappeutumista suhteessa mieleen, joka ei tahdokaan vanheta samaan tahtiin.Päähenkilö Nathan Zückerman on viettänyt jo yksitoista vuotta vetäytyneenä maaseudun rauhaan New Yorkin sykkeestä. Ilman kiusallista inkontinenssivaivaa hän olisikin varmasti jatkanutkin tasaista elämäänsä vuorellaan Uudessa -Seelannissa, mutta päästäkseen vaipoistaan ja virtsankarkailuun liittyvästä häpeäntunteesta Zückerman matkustaa New Yorkiin urologin luo. New Yorkissa viriävätkin heti uudelleen toivo ja elämänhalu, ja se onkin sitten menoa, kun sattumalta silmiin osuu vielä lehtileike mahdollisesta asunnonvaihdosta. ”…törmäsin ilmoitukseen, joka oli niin selvästi minulle osoitettu, että tunsin itseäni ajettava kuin piiskalla, ja vaikka kyse oli sattumasta, puhtaasta sattumasta, ilmoitus tuntui uhkuvan tarkoitusta” Tämän jälkeen kirjailijan tiukkasti varjeltuun yksityisyyteen tulee rakonen, ja kolmen ihmisen kohtalot ja muistot pitävät hänet otteessaan. Sydämen ja ruumiin halu syttyy uudelleen, kun hän kohtaa nuoren Jamien, ja ainakin sisäinen draama käynnistyy. Kirjassa sivutaan paljon Amerikan poliittisia ja kirjallisia piirejä, ja lukukokemus jäi ehkä juuri siksi itselleni vähän ulkokohtaiseksi. Kirja osoitti sen, minkä jo oikeastaan tiesinkin, ettei mieli vanhene samaa tahtia kehon kanssa. Toisaalta se toi realistisesti esiin sen, kuinka raadollista ruumiin rapistuminen on, mutta onneksi on mielikuvitus ja kirjoittaminen, jotka tarjoavat pakotien.  

Arvio: ***

Sisko Istanmäen Yöntähti käsittelee oikeastaan aivan samoja teemoja kuin Rothin kirja. Entiselle kansakoululle kokoontuu Norman kutsusta vanhoja luokkatovereita. Voimakastahtoinen ja kylmäkiskoinen Norma tekee muille ehdotuksen mahdollisesta asuinkumppanuuudesta tällä ostamallaan entisellä koululla, jota hän kutsuu Ystävyyden taloksi, Rauhamäeksi. Tarjoukseen tarttuvatkin entinen pappi Herbert, kuvataiteilija Helmi, kirjallisia taipumuksia osoittanut Kielo. Taloudenhoitajaksi ja keittäjäksi pestataan sisupussi Nelli. Aivan rauhalliseksi ei yhteiselämä kuitenkaan osoittaudu. Menneisyyden muistot heräävät henkiin ja yllättäviä yhteyksiä paljastuu. Vastakkain eivät ole kissa ja hiiri, vaan kissa ja kanarianlintu. Kielon kirjoittamat hyvää tarkoittavat sadut osuvatkin aina jonkun herkkään paikkaan. Istanmäki kirjoittaa hirtehisen hauskasti, mutta samalla koskettavasti. Hänen hahmonsa herättävät myötätunnon. Kuvittelin jo mielessäni, kuinka tämän voisi dramatisoida televisioon. Kirja käsittelee ikääntymistä, luopumista, ystävyyttä  ja luovuutta. ”Kuolemahan tulee se on aivan varmaa. Ihminen vain on rakennettu pitämään kiinni elämänsä rippeistä.”

Arvio: ****

Riitta Jalosen Hyvää yötä Irma Noora viehätti minua kovasti. Kirja on hieman mystinenkin ja traaginen, mutta sisältää silti lupauksen uudesta alusta ja valosta.  Nooran kasvattiäiti Rebekka on ollut eräänlainen henkiparantaja tai paremminkin auttaja. Ihmiset ovat lähettäneet hänelle elämänsä epätoivoisina aikoina valokuvan itsestään kysymyksen kera, ja Rebekka on pyrkinyt löytämään jokaiselle vastauksen ja rohkaisevan lupauksen valoisammasta tulevaisuudesta. Kun Rebekka-täti kuolee, saa Noora valokuvat ja myös oman menneisyyden traagiset tapahtumat alkavat nousta pintaan. Kirjan  kieli on kaunista ja rohkeaakin. Kuvaukset aistittavia, runollisiakin. ”Voit panna kyltin kedolle; Älä poimi näitä kukkasia, mutta ne eivät ole turvassa tuulelta, sillä tuuli ei osaa lukea.” oli Rebekka -tädin lempilause. Arvio: ****

Lopuksi vielä tämän kesän Pakkanen, jonka nimi oli Seuralainen. Tuttuun tapaan tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin. Tässä kirjassa herkutellaan yllättävän vähän, johtunee siitä, että Anna Laine mäyräkoirineen vilahtaa vain vähän kulisseissa. Tapahtumat pyörivät  tällä kertaa  kuntosalin ja seuralaispalvelun piirissä. Ajankuvaahan Pakkanen taas tarjoaa, mutta ei mitään järisyttävää lukukokemusta tällä kertaa, eikä edes reseptejä. Menneisyydet menetykset kuitenkin kummittelevat tässäkin kirjassa ja johtavat veritekoon. Arvio: **

Mainokset

3 kommenttia

 1. justnyt said,

  Kiitos kirjavinkeistä. Kirjailijat ovat Riitta Jalosta lukuunottamatta tuttuja, kirjat vielä ”lukemattomia”.
  Minulla on aina pöydällä vino pino kirjoja, joita luen yhtäaikaa, rinnakkain ja vuorotellen, fiiliksen mukaan.
  Nyt ovat päällimmäisinä uusi tuttavuus Siri Hustvedtin Vapiseva nainen ja kirjahyllyä siivotessa käteen sattunut vanha tuttu Caroline Myssin Hengen anatomia. Molemmat puhuttelevat, erityisesti viime mainittu.

  • Päivi Kujamäki said,

   Kirjotatkomuuten blogiisi myös lukemistasi kirjoista? Pitää piipahtaa vastavierailulla joka tapauksessa.

 2. justnyt said,

  Saatanpa kirjoittaakin jonain päivänä!
  Tervetuloa 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: