Joulun lukupaketti

joulukuu 30, 2011 at 4:21 pm (Kirjat) (, , )

Joululoman aluksi luin Ville Tietäväisen sarjakuvakirjan Näkymättömät kädet. Kirja teki vaikutuksen ja jäi kummittelemaan mieleen. Se kertoo työttömäksi jääneestä ompelijasta Rashidista, joka lähtee kotimaastaan Marokosta kaverinsa houkuttelemana velkatyöläiseksi Eurooppaan. Kallis ja vaarallinen matka koituu kaverin surmaksi, ja Rashid kyyditään paperittomana työläisenä epäinhimillisiin oloihin espanjalaisille tomaattiviljelmille, joissa laittomat työntekijät ovat orjan asemassa ja joissa heitä voidaan riistää ja käyttää hyväksi ilman, että kukaan puuttuu asiaan. Väkivalta, halventaminen, nälkä ja vaaralliset työolosuhteet, mm. terveyttä vaarantavat tomaattien myrkytykset kuuluvat työnkuvaan. Kotona ikävöivälle perheelle Rashid kuitenkin lähettää rohkaisevia kirjeitä, joissa hän kaunistelee olosuhteita, ettei aiheuttaisi huolta läheisilleen. Rashidin menettää lopulta todellisuudentajunsakin ja henkensä. Mutta niitä kolmea kaikkein suurinta: uskoa, toivoa ja rakkautta Rashid ei mielestäni menetä, ja juuri niistä kolmesta on meillä länsimaissa puute. Kirja liikuttaa, herättää ajattelemaan ja kysymään, mitä voisi tehdä tällaiselle vääryydelle. Ainakaan en enää osta espanjalaisia tomaatteja. (Tosin, autanko sillä tavalla laittomia työntekijöitä vai teenkö heidän leipänsä vielä kapeammaksi?) Tietäväisen kirja perustuu todellisuuteen, mutta on samalla myös hieno taideteos, joka kuvaa vaikuttavasti sitä, miten hullussa maailmassa elämme. Espanjalaisilla tomaattiviljelyksillä eivät taida eu-direktiivit paljoakaan painaa, saati sitten inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet.

Joulupukki toi toivomani kirjan; Rosa Liksomin Hytti nro 6. Siinä nuori tyttö matkustaa keski-ikäisen miehen kanssa samassa vaunussa 80-luvun Neuvostoliitossa Moskovasta Siperiaan. Matkan aikana mies puhuu karkeuksia, joiden seassa on kuitenkin myös viisauksia ja juo paljon votkaa. Tyttö kuuntelee, vaikka pahimpien karkeuksien ja rivouksien jälkeen haluaisikin vaihtaa hyttiä. Se ei kuitenkaan onnistu, ei edes lahjomalla vaunuemäntää. (Hytti nro 6 viittaa Tsehovin kertomukseen Sairashuone nro 6.) Vaunun ikkunasta aukeaa Neuvostoliiton kamaluus ja ihanuus. Se tulee ilmi myös miehen puheen kautta: Väkivalta, jolta ummistetaan silmät, korruptio ja ränsistyneet kolhoosit, mutta toisaalta sen vastapainona ihmiset, joita on vaikea olla rakastamatta. Matkan aikana tytön ja miehenkin välille kehittyy ystävyys. Junamatkan aikana tyttö tekee matkan myös omaan sisimpäänsä;  ajatukset selkiintyvät. Liksomin teksti on hienoa ja runollista. Pidän siitä, että kaiken rumuuden ja slaavilaisen melankolian keskelläkin pulpahtelee ilo ja karu kauneus. Jos olisin enemmän lukenut venäläisiä klassikoita, voisin varmaankin sanoa, että kirjan tekstiä voisi verrata jopa niiden tekstiin. Nyt vain arvelen niin. Liksom on Finlandiansa ansainnut, ehdottomasti. Kirja  herätti halun matkustaa junalla Venäjän halki.

Kolmas kirja, jonka joululomalla luin, oli Pirjo Hassisen Rouva. Se on kiehtova kertomus nuoresta köyhästä Meeristä, josta kasvaa vaikutusvaltainen ja menestyvä kiinteistöbisneksen johtaja. Meerin kehitykselle luo pohjan nuorena vaimona koettu pettymys ja oman maailman romahtaminen sen myötä. Avioeron jälkeen Meerin kehitys toistaa kuin toista samankaltaista kertomusta, joka on myös romaanin sisällä. Keskeinen teema on nuoren miehen rakkaus vanhempaan naiseen. Onko palvonnan taustalla valta, joka kiihottaa? Vai kaipaus vahvan äidin syliin? (oma tulkinta) Vai niitä molempia? Hienoa, että Hassinen kääntää toisinpäin tutun kuvion. Asetelma: nuori nainen ja vanha menestynyt mieshän ei hetkauta ketään, saati aiheuta suurempaa paheksuntaa. Hassisen teksti on elinvoimaista ja aistittavaa. Lisäksi hän onnistuu pitämään lukijan mielenkiinnon hyvin otteessaan.  Suosittelen tätäkin kirjaa.

Kaikki kolme kirjaa olivat nautittavia lukukokemuksia. Ihanaa, että lomalla voi upota romaanien maailmaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: